Σαν Σήμερα

3 Δεκεμβρίου 1948

3 Δεκεμβρίου 1948

Σαν σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου του 1948, γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής και μέλος των Black Sabbath, Ozzy Osbourne (John Michael Osbourne).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο βιομηχανικό Aston του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν παιδί εργατικής οικογένειας και είχε πέντε αδέρφια. Τα παιδικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα και οι συνθήκες διαβίωσης άθλιες, καθώς η οικογένεια ζούσε σε ένα μικρό δυάρι, σε κακή οικονομική κατάσταση, χωρίς χρήματα, με λίγο φαγητό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρασε την παιδική του ηλικία με ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ζευγάρι κάλτσες , χωρίς εσώρουχα με ένα παντελόνι και ένα σακάκι. Ο πατέρας του τον ξυλοφόρτωνε συχνά, κάτι που ισχυρίζεται πως εν μέρει ήταν δικαιολογημένο, αφού προσπαθούσε να σκοτώσει τα αδέρφια του.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο σχολείο, οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν, οι καθηγητές του τον χτύπαγαν αρκετές φορές, καθώς ο ίδιος ήταν έντονα υπερκινητικός και έκανε συνέχεια «χαζομάρες» για να διασκεδάζει τους γύρω του.  Εκεί του κόλλησαν και το παρατσούκλι “Ozzie” ή “Oz-Brain”. Όπως είναι  φανερό, το σχολείο δεν του πολυάρεσε και ήθελε να το εγκαταλείψει. Μάλιστα, σε μια σχολική έρευνα των μαθητών για το τι θα ήθελαν να γίνουν όταν τελειώσουν το σχολείο, ο Ozzy είχε απαντήσει πως ήθελε να γίνει υδραυλικός.

Στα 15 του χρόνια αποβάλλεται τελικά από το σχολείο και θέλοντας να βοηθήσει στα οικονομικά της οικογένειας, πιάνει δουλειά, ως βοηθός υδραυλικού, αλλά την πρώτη μέρα κιόλας κόβει τον αντίχειρα του και χρειάστηκε να του τον επανατοποθετήσουν. Πέρασε από διάφορες δουλειές όπως μηχανικός αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστής, ρυθμιστής για κόρνες αυτοκινήτων, ακόμα και σε νεκροτομείο δούλεψε για δύο εβδομάδες. Η μακροβιότερη από τις δουλειές που έκανε (και αυτή που του άρεσε περισσότερο όπως έχει δηλώσει), ήταν όταν εργάστηκε για δύο χρόνια σε ένα σφαγείο, σκοτώνοντας αγελάδες.

Το γεγονός ότι δεν κατάφερνε να στεριώσει πουθενά, τον οδήγησε στην παρανομία, κάνοντας διαρρήξεις και μικροκλοπές, προκειμένου να βγάζει χρήματα για να αγοράζει ναρκωτικά. Όμως πολύ σύντομα συνελήφθη, σε μια προσπάθεια του να κλέψει μια τηλεόραση και αδυνατώντας να πληρώσει το πρόστιμο, κατέληξε για λίγο στη φυλακή, όπου έκανε και το πρώτο του τατουάζ, τα αρχικά O-Z-Z-Y.

Βγαίνοντας από τη φυλακή και έχοντας αποφασίσει πως δεν θα ήθελε ποτέ να επιστρέψει εκεί και καθώς αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική, σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βγάλει κάποια χρήματα μέσα από το τραγούδι. Συνεργάζεται για λίγες μέρες με τους Music Machine, μια μπάντα που έψαχνε για τραγουδιστή εκείνο το διάστημα και λίγο αργότερα ενσωματώνεται στους Approach, αλλά δεν του άρεσε η μπάντα και παραιτείται. Βάζει αγγελία σε ένα μουσικό κατάστημα ψάχνοντας για δουλειά ως τραγουδιστής με το ψευδώνυμο “Ozzy Zig”, ενώ παραδόξως ο πατέρας του, δέχεται να ξοδέψει κάποια χρήματα για να του αγοράσει έναν ενισχυτή ώστε να τον βοηθήσει. Από την αγγελία, γνωρίζει έναν  δεκαοχτάχρονο που έπαιζε κιθάρα έξι μήνες και ονομαζόταν Terence ‘Geezer’ Butler. Αποφασίζουν να σχηματίσουν μια μπάντα με το όνομα Rare Breed, οι οποίοι διαλύονται μετά από δυο εμφανίσεις.

Την ίδια εποχή, έχει σχηματιστεί άλλη μια μπάντα (η οποία έχει αποκτήσει και αρκετή φήμη σε τοπικό επίπεδο) και ακούει στο όνομα Mythology, όπου συμμετέχει ο Bill Ward και ένας παλιός συμμαθητής του Ozzy, ο Tonny Iommi, με τον οποίο μάλιστα δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά ως παιδιά.

Όταν η μπάντα διαλύεται και επιστρέφουν στο Birmingham , πηγαίνουν στο μουσικό μαγαζί και βλέπουν  την αγγελία του Ozzy. Ο Iommi, δεν ήθελε να το πιστέψει και ήλπιζε ότι δεν πρόκειται για τον παλιό του συμμαθητή τον οποίο αντιπαθούσε και δεν τραγούδαγε καλά και όπως ήταν αναμενόμενο, όταν διαπίστωσε ότι ήταν αυτός, απογοητεύτηκε. Δεν ήθελε με τίποτα να συνεργαστεί μαζί του, αλλά οι Ozzy και Butler έψαχναν για ντράμερ και ο Ward συμφώνησε να παίξει μαζί τους με την προϋπόθεση όμως να συμμετάσχει και ο φίλος του. Κάπως έτσι φτιάχνονται οι Polka Tulk Blues Band (όνομα από μια συσκευασία ταλκ) που λίγο αργότερα θα μετονομαστούν σε Earth. Δίνοντας παραστάσεις στην Αγγλία, ανακαλύπτουν ότι τους μπερδεύουν με ένα άλλο γκρουπ με το ίδιο όνομα και αποφασίζουν να αλλάξουν και πάλι το όνομα τους σε Black Sabbath.

Η ονομασία Black Sabbath, προήλθε από μια ταινία τρόμου του 1963, του Boris Karloff, με όνομα Black Sabbath. Η ταινία παιζόταν σε έναν κινηματογράφο απέναντι απ’ το στούντιο που έκαναν πρόβες και ενώ παρακολουθούσαν τον κόσμο στην ουρά για να δει την ταινία, ο Butler σχολίασε ότι «είναι περίεργο οι άνθρωποι να ξοδεύουν τόσα χρήματα για να δουν ταινίες τρόμου».

Η εν λόγω ταινία έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη πορεία του συγκροτήματος, αλλά και στην ιστορία Rock μουσικής κατ’ επέκταση. Ο Ozzy και ο Butler, γράφουν ένα κομμάτι με σκοτεινούς στίχους και ανάλογο ήχο και του δίνουν το όνομα της ταινίας. Ενώ, σε πλήρη αντίθεση με τη μουσική κουλτούρα της εποχής, αποφασίζουν να επικεντρωθούν στη σύνθεση παρόμοιου υλικού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μουσική αντάξια των ταινιών τρόμου και να οδηγήσουν την μπάντα προς μια πιο «σκοτεινή κατεύθυνση».

Η μετέπειτα πορεία της μπάντας μάλλον είναι γνωστή (σχεδόν) σε όλους, ως η μπάντα που γέννησε το Heavy Metal. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους οι ενισχυτές έπαιζαν τόσο δυνατά που έπεφτε το ρεύμα τουλάχιστον 3 φορές σε κάθε συναυλία τους. Πολλά συγκροτήματα τους αντέγραψαν με αποτέλεσμα να περαστεί στην Αγγλία ο “νόμος των 96 Decibel”.

Το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο “Black Sabbath”, κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Φλεβάρη του 1970 και έφτασε στο Top 10 των Αγγλικών charts δίπλα στους Beatles και τους The Who.

Οι Black Sabbath, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία η οποία έφερε δόξα, χρήμα, αλλά και πάρα πολλές καταχρήσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πίεση για μια επιτυχημένη πορεία της μπάντας, οδηγούν τον Ozzy σε βαριά κατάθλιψη και τον θέτουν εκτός Black Sabbath. Μετά από ένα μεγάλο και αυτοκαταστροφικό για τον ίδιο διάστημα επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα με το “Blizzard of Ozz” (1980). Το άλμπουμ ανέβηκε στο Top 10 των Αγγλικών charts και έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο. Ακολούθησε το “Diary of a Madman” το Νοέμβριο του 1981, με το Top 20 single “Flying High Again”.

Ακολουθούν τα “Speak of the Devil”, “Bark at the Moon” “The Ultimate Sin”, “Tribute”, “No Rest for the Wicked”, “Just Say Ozzy” και το “Live & Loud” το καλοκαίρι του 1993, του οποίου η εκτέλεση στο “I Don’t Wat to Change the World” έδωσε στο Ozzy το μοναδικό του βραβείο “Grammy” την επόμενη χρονιά. Το “Ozzmosis” του 1995, ανέβηκε στο No 4 στις Ηνωμένες Πολιτείες ωθούμενο από τα singles “I Just Want You” και “Perry Mason”.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2011, ανακοινώθηκε η επανένωση της “κλασικής” σύνθεσης των Black Sabbath, αλλά λίγο αργότερα ο Bill Ward αποχώρησε. Για τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους άλμπουμ μετά από δεκαοκτώ χρόνια, στο συγκρότημα εντάχθηκε ο πρώην ντράμερ των Rage Against the Machine, Brad Wilk. Στις 11 Ιουνίου 2013, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “13”, ανεβάζοντας το συγκρότημα στο Νο. 1 των Βρετανικών charts για πρώτη φορά μετά το 1970.

Τον Ιούλιο του 1982, ο Ozzy παντρεύτηκε τη σύζυγο και μάνατζερ του Sharon Arden, με την οποία έχει κάνει τρία παιδιά, την Aimee στις 2 Σεπτεμβρίου 1983, την Kelly στις 27 Οκτωβρίου 1984 και τον Jack στις 8 Νοεμβρίου 1985.Τον Μάιο του 2016, το ζευγάρι χώρισε μετά από σχεδόν 34 χρόνια γάμου και «επεισοδιακής συμβίωσης».

Ο Πρίγκιπας του Σκότους, Ozzy Osbourne, στα 71 του χρόνια πια συνεχίζει να προκαλεί ρίγη και εκδηλώσεις λατρείας σε κάθε ζωντανή εμφάνιση του !

Δισκογραφία

με τους Black Sabbath

Black Sabbath (1970)

Paranoid (1970)

Master of Reality (1971)

Volume 4 (1972)

Sabbath Bloody Sabbath (1973)

Sabotage (1975)

Technical Ecstasy (1976)

Never Say Die (1978)

13 (2013)

Solo καριέρα

Blizzard of Ozz (1980)

Diary of a Madman (1981)

Speak of the Devil (1982, Live)

Bark at the Moon (1983)

The Ultimate Sin (1986)

Tribute (1987, Live)

No Rest for the Wicked (1988)

Best of Ozz (1989, συλλογή)

Ten Commandments (1990, συλλογή)

No More Tears (1991)

Live & Loud (1993, Live)

Ozzmosis (1995)

The Ozzman Cometh (1997, συλλογή)

Down to Earth (2001)

Live at Budokan (2002, Live)

The Essential Ozzy Osbourne (2003, συλλογή)

Prince of Darkness (2005, συλλογή)

Under Cover (2005, συλλογή)

Black Rain (2007)

Scream (2010)

Memoirs of a Madman (2014, συλλογή)

 

Ηλίας Πελέκης

December 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.