Σαν Σήμερα

4 Μαρτίου 1950

4 Μαρτίου 1950

Σαν σήμερα, στις 4 Μαρτίου του 1950*, γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των ZZ Top, Billy Gibbons. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά Tanglewood στο Χιούστον του Τέξας.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου ακούγονταν κλασσική και country μουσική. Παρόλα αυτά, του είχαν κάνει εντύπωση οι ήχοι του Little Richard και του μλουζίστα Jimmy Reed που άκουγε στο ραδιόφωνο, μέχρι που ανακάλυψε τον Elvis Presley από μια εμφάνιση του στο The Ed Sullivan Show και από τότε ο Gibbons μαγεύτηκε από το rock & roll.

Ο πατέρας του, μάλλον από απωθημένο να γίνει ο ίδιος «κρουστός», τον έστειλε από μικρό  στην Νέα Υόρκη να μάθει κρουστά με τον Tito Puente. Ο μικρός Billy όμως έκλινε προς  άλλη κατεύθυνση.  Έτσι λοιπόν το 1963, ως δώρο Χριστουγέννων, παίρνει την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα, μια sunburst Gibson Melody Maker συνοδευόμενη από έναν Fender Champ ενισχυτή κι αρχίζει το «γρατζούνισμα».

Στα 14 του, ο Billy αρχίζει και συμμετέχει στις πρώτες του μπάντες όπως, οι The Saints, Billy G & the Blueflames, The Coachmen και στα 17 του, επηρεασμένος από τον φίλο του και μουσικό Roky Erickson και τους The 13th Floor Elevators, φτιάχνει την πρώτη του μπάντα, τους The Moving Sidewalks. Με τους Moving Sidewalks, ανοίγει τις συναυλίες των The Jimi Hendrix Experience στην πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική και κάπως έτσι πιάνει φιλία με τον Jimi Hendrix, ο οποίος ακούγοντας τον (Gibbons) στο Dallas σε ηλικία μόλις 17 ετών, να παίζει την εισαγωγή του Foxy Lady, σπεύδει να του δείξει πως πρέπει να το κάνει. Στο τέλος της περιοδείας, ο Hendrix χαρίζει στον Gibbons την ροζ Stratocaster του ως ένδειξη θαυμασμού και σε συνεντεύξεις του στο The Tonight Show και στο The Dick Cavett Show , υποστηρίζει ότι ο Gibbons θα είναι ο επόμενος «καυτός κιθαρίστας» !

Το 1969 ο Gibbons δημιούργησε τους ZZ Top με τον Dusty Hill στα φωνητικά και το μπάσο και τον Frank Beard στα τύμπανα. Το 2004 το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος ZZ Top στο Rock and Roll Hall of Fame. Μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος: “Blue Jean Blues“, “Tush“, “La Grange“, “Gimme All Your Lovin’“, “Sharp Dressed Man” κ.α.

Ηλίας Πελέκης

March 5th, 2018

No Comments

Comments are closed.