Σαν Σήμερα

5 Οκτωβρίου 1947

5 Οκτωβρίου 1947

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου του 1947, γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής και στιχουργός Brian Johnson. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Dunston της Αγγλίας και είναι ο μεγαλύτερος  από τα τέσσερα παιδιά του στρατιωτικού Alan και της ιταλικής καταγωγής Esther.

Ο Brian Johnson ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σαν μέλος των συγκροτημάτων Gobi Desert Canoe Club, Fresh και The Jasper Hart Band. Τον Φεβρουάριο του 1972, παρέα με τους Vic Malcolm, Tom Hill και Brian Gibson σχηματίζει τους Geordie. Πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το single “Don’t Do That”, το οποίο σκαρφάλωσε στο βρετανικό Top 40. Στις αρχές του 1973, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Hope You Like It”, το οποίο περιείχε την Top 10 επιτυχία “All Because Of You” και το Top 20 single “Can You Do It”. Ο δεύτερος δίσκος των Geordie κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο “Don’t Be Fooled By The Name” και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το “Save the World”, που είναι και το τελευταίο επίσημο άλμπουμ του Johnson με το συγκρότημα. Το 1976, κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο single με τον τίτλο “I Can’t Forget You Now”, ενώ το 1978, κυκλοφορεί με τους Geordie το “No Good Woman”, που περιείχε ανέκδοτες ηχογραφήσεις. Το 1980, υπογράφουν συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, αλλά διαλύονται όταν προτάθηκε στον Johnson το “μικρόφωνο” των AC/DC, μετά τον θάνατο του Bon Scott.

Η πρώτη του ηχογράφηση με τους AC/DC, ήταν το άλμπουμ “Back In Black”, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ο δεύτερος δίσκος σε πωλήσεις (πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως) μετά το “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον. Ακολούθησε το “For Those About To Rock” την επόμενη χρονιά, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Johnson έγραφε επίσης και τους στίχους του συγκροτήματος μέχρι το “Blow Up Your Video” του 1988.

Η δημοτικότητα των AC/DC έπεσε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αλλά το “The Razor’s Edge” τους επανέφερε στις υψηλές θέσεις των charts. Το 2008, οκτώ χρόνια μετά το “Stiff Upper Lip”, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ιδιαίτερα επιτυχημένο “Black Ice” και ανέβηκε στο No1 σε 29 χώρες, όπως Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία κ.α.

Τον Οκτώβριο του 2009, ο Johnson εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Rockers and Rollers”, ενώ στις 7 Μαρτίου του 2016, ανακοινώνεται από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, πως σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση, ο Brian Johnson θα έπρεπε να σταματήσει άμεσα την παγκόσμια περιοδεία “Rock or Bust”, λόγω προβλημάτων ακοής. Το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό, καθώς υπήρχε ο φόβος πως αν δεν σταματούσε, κινδύνευε να έχανε τελείως την ακοή του. Και κάπως έτσι, στις 17 Απριλίου 2016, ανακοινώθηκε η επίσημη αποχώρηση του, ενώ 2 μέρες αργότερα ο ίδιος σε ανοιχτή επιστολή του εξήγησε τους λόγους της αποχώρησης του. Έβγαλε και μια πικρία για την μπάντα εδώ που τα λέμε …

Έχει τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των AC/DC και του Rock γενικότερα. Το 2003 το όνομα του μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ οι πωλήσεις τους ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια αντίτυπα.

Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Back in Black”, “For Those About to Rock (We Salute You)”, “Thunderstruck” κ.α.

 

Ηλίας Πελέκης

October 1st, 2019

No Comments

Comments are closed.