Σαν Σήμερα

6 Οκτωβρίου 1969

6 Οκτωβρίου 1969

Σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου του 1969, κυκλοφορεί στην Αμερική το single των The Beatles που περιέχει τα τραγούδια “Something” και “Come Together”.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος, που στην πρώτη πλευρά ενός single τυπώνεται τραγούδι του George Harrison, ο οποίος αν και καλός σύνθετης κι ακόμα καλύτερος κιθαρίστας, έβλεπε πάντα τις συνθέσεις των Lennon/McCartney να κυκλοφορούν σε single. Μόλις ένα χρόνο πριν, η σύνθεσή του “The Inner Light” μπήκε στη Β πλευρά του single “Lady Madonna.” To “Something” δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Abbey Road, αλλά κι ένα από τα καλύτερα του συγκροτήματος.  Για την ιστορία το τραγούδι πήγε No. 1 στην Αμερική και No. 4 στην Μ.Βρετανία, έχοντας στη Β πλευρά το “Come Together”.

Έως σήμερα, το τραγούδι έχει διασκευαστεί από πάνω από εκατό καλλιτέχνες τα επόμενα χρόνια με τους Elvis Presley, Shirley Bassey, Tony Bennett, James Brown, Julio Iglesias, The Miracles, Eric Clapton, Joe Cocker να είναι μερικοί από αυτούς, αλλά και από τον Frank Sinatra, που το θεωρούσε ως ένα από τα ερωτικότερα τραγούδια που ερμήνευσε ποτέ. Το “Something”, είναι το πιο πολυ-διασκευασμένο τραγούδι του συγκροτήματος μετά το “Yesterday”.

Ο Harrison είχε πει ότι το στίχο “Something  in the way she moves” τον είχε πάρει από το ομότιτλο κομμάτι του James Taylor και σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του Patti Boyd το τραγούδι γράφτηκε για εκείνη.

Τα τραγούδια του single ηχογραφήθηκαν στα Abbey Road Studios του Λονδίνου στις 25 Φεβρουαρίου του 1969 και είναι μέρος του άλμπουμ “Abbey Road” που κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1969.

Το single έγινε χρυσό μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

Ηλίας Πελέκης

October 1st, 2019

No Comments

Comments are closed.