Σαν Σήμερα

6 Δεκεμβρίου 1990

6 Δεκεμβρίου 1990

Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου του 1990, φεύγει από κοντά μας ο Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής, Παύλος Σιδηρόπουλος (1948-1990). Απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών, στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο, από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ως παιδί, δεν σπούδασε μουσική – παρόλο που το ταλέντο του είχε φανεί από πολύ νωρίς – διότι δεν το θέλησε ο πατέρας του. Στα εφηβικά του χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, άρχισε να ακούει κυρίως ροκ εντ ρολ, γίνεται φανατικός ακροατής της «νέας μουσικής» δείχνοντας ιδιαίτερη συμπάθια στους Animals και τους Rolling Stones, ενώ πήγαινε και σε συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων της εποχής, όπως οι Charms.

Η μουσική του πορεία, ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό. Εκεί, γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιούργησαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Στη συνέχεια, κατέβηκαν στην Αθήνα και μέσα στη διετία 1970 -71 ηχογράφησαν για τη δισκογραφική εταιρεία Lyra τον πρώτο τους μικρό δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Ξέσπασμα» και «Ο κόσμος τους». Επιπλέον, συμμετείχαν στη ζωντανή ηχογράφηση «Ζωντανοί στο Κύτταρο» με τα κομμάτια τους «Απογοήτευση» και «Ο γέρο-Μαθιός».

Λίγο αργότερα, το ντουέτο («Δάμων και Φιντίας») ενσωματώνεται στο συγκρότημα Μπουρμπούλια, όμως το σχήμα θα διαλυθεί εν μέσω δικτατορίας και τα μέλη του  θα ακολουθήσουν τον Διονύση Σαββόπουλο. Μετά την διάλυση τους, ο Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο μέχρι το 1976, που μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο θα δημιουργήσουν το γκρουπ Σπυριδούλα, που «μοναδικός καρπός» της συνεργασίας τους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά Ελληνικά rock άλμπουμ, το “Φλου”.

Το 1979, ο Σιδηρόπουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο “Ο Ασυμβίβαστος”, στην οποία ερμηνεύει και ένα από τα πιο δημοφιλή του τραγούδια, το “Να μ’ αγαπάς”. Το 1980 δημιουργεί τους Απροσάρμοστους με τους οποίους και θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Απογοήτευση”, “Εν κατακλείδι”, “Rock n΄ roll στο κρεβάτι”, “Η ώρα του Stuff”, “Κάποτε θα ‘ρθουν”, “Μου ‘πες θα φύγω”, “Ο Μπάμπης ο φλου”, “Στην Κ.”, “Το ’69 με κάποιο φίλο”, “Άντε και καλή τύχη μάγκες” κ.α.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Παύλος Σιδηρόπουλος, παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στο χρόνο, αποτέλεσε επιρροή για νέους καλλιτέχνες και δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής ροκ.

Ηλίας Πελέκης

December 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.