Σαν Σήμερα

7 Σεπτεμβρίου 1985

7 Σεπτεμβρίου 1985

Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1985, οι κύριοι David Bowie και Mick Jagger βρίσκονται στο No.1 των UK singes charts με την διασκευή τους στο τραγούδι «Dancing In The Street».

Το «Dancing In The Street» ηχογραφήθηκε από τους David Bowie και Mick Jagger, για τις ανάγκες της φιλανθρωπικής διοργάνωσης Live Aid, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου Αιθιοπικού λιμού. Το αρχικό πλάνο ήταν να παρουσιάσουν το κομμάτι ζωντανά την ίδια στιγμή από διαφορετικά μέρη, ο Bowie από το Wembley Stadium (Αγγλία) και ο Jagger από το JFK Stadium (Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ), αλλά διαπιστώθηκε ότι η δορυφορική μετάδοση θα είχε μισό δευτερόλεπτο καθυστέρηση πράγμα που το καθιστούσε το εγχείρημα αδύνατο.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single από την EMI και παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες στο No.1 των UK singes charts, ενώ έφτασε στο No. 7 του Billboard Hot 100. Οι Bowie και Jagger το ερμήνευσαν ζωντανά άλλη μια φορά μαζί στην Prince’s Trust Concert στις 20 Ιουνίου του 1986. Το «Dancing In The Street» συμπεριλήφθηκε σε αρκετές «συλλογές» του Bowie. Σε έρευνα της PRS for Music, το τραγούδι ψηφίστηκε από το Αγγλικό κοινό ως το κορυφαίο κομμάτι για τα street parties που θα γίνονταν για τον εορτασμό του βασιλικού γάμου της Kate Middleton και του Πρίγκιπα William.

Το βίντεο του τραγουδιού που γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη David Mallet στα London Docklands, προβλήθηκε δύο φορές στο Live Aid.Το «Dancing In The Street» γράφτηκε από τους Marvin Gaye, William “Mickey” Stevenson και Ivy Jo Hunter. Έγινε για πρώτη φορά γνωστό το 1964, όταν ηχογραφήθηκε από τους Martha and the Vandellas, με την «εκτέλεση» αυτή να ανεβαίνει στο No. 2 του Billboard Hot 100 και στο No. 4 των UK Singles Charts. Πρόκειται για ένα τραγούδι που φέρει την υπογραφή της Motown και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Διασκευάστηκε επίσης από τους Mamas & the Papas το 1966, από τους Van Halen το 1982 και από άλλους καλλιτέχνες όπως The Kinks, The Everly Brothers, Grateful Dead και Black Oak Arkansas.

Και για την ιστορία …

Το 1968, οι Jagger και Keith Richards είχαν ήδη «δανειστεί» μία φράση του τραγουδιού για το “Street Fighting Man”, (“Cause summer’s here and the time is right for fighting in the street, boy.”). Επίσης, τον Ιούνιο του 1985, ο Bowie ηχογραφούσε το soundtrack για το Absolute Beginners στα Abbey Road Studios κι έτσι ο Jagger πήρε το αεροπλάνο ώστε να ηχογραφήσουν εκεί το τραγούδι. Οι διαδικασίες της ηχογράφησης του τραγουδιού και του βίντεο ολοκληρώθηκαν μέσα σε δεκατρείς ώρες.

Ηλίας Πελέκης

September 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.