Σαν Σήμερα

8 Ιανουαρίου 1935

8 Ιανουαρίου 1935

Σαν σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 1935, γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός, γνωστός και με το προσωνύμιο “Βασιλιάς της Rock ‘n’ Roll”, Elvis Presley (Elvis Aaron Presley). Γεννήθηκε στο Tupelo του  Mississippi, σε ένα πολύ φτωχικό σπίτι που αριθμούσε μόνο δύο δωμάτια. Ο δίδυμος αδερφός του πέθανε κατά τη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Elvis να ζήσει σαν μοναχοπαίδι.

Το 1941, ο Elvis ξεκινά να πηγαίνει σχολείο, όπου παρόλο που ήταν καλό παιδί και μέτριος μαθητής, οι συμμαθητές του τον πείραζαν συνεχώς καθώς έδειχνε ξένος σε σχέση με αυτούς. Το 1946, αλλάζει σχολείο, αλλά το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Memphis του Tennessee, όπου θα μείνουν και πάλι σε φτωχικές γειτονιές. Ο νεαρός Presley, πηγαίνει στις Συνάξεις του Θεού, όπου και επηρεάζεται ιδιαίτερα από την Blues και την Gospel μουσική. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ξεκινά να κάνει διάφορες δουλειές, δουλεύοντας σε συνεργείο, ως οδηγός φορτηγού κ.α.

Στις 18 Ιουλίου του 1953, ο Elvis πληρώνει $3.25 για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στα Sun Studios με τα τραγούδια My Happiness και That’s When Your Heartaches Begin, το οποίο και θα δώσει στην μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλια της. Επιστρέφει ξανά στα Sun Studios, στις 4 Ιανουαρίου του 1954 για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια I’ll Never Stand in Your Way και It Wouldn’t Be the Same Without You, πληρώνοντας $8.25 αυτή τη φορά. Ο ιδρυτής του μικρού στούντιο ηχογραφήσεων, Sam Phillips, (ο οποίος είχε ήδη ηχογραφήσει καλλιτέχνες όπως οι Howlin’ Wolf, James Cotton, B.B. King και Little Milton), έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα. Οπότε ο Presley, εμφανίστηκε την κατάλληλη χρονική στιγμή ! Και κάπως έτσι, στις 26 Ιουνίου του 1954, ο Phillips και η συνεργάτης του Marion Keisker, καλούν τον Elvis στο στούντιο για ένα δοκιμαστικό.

Ο Elvis, έπαιξε με τον κιθαρίστα Winfield “Scotty” Moore και τον μπασίστα Bill Black, (οι μετέπειτα The Jordanaires), αλλά αρχικά το δοκιμαστικό κρίθηκε αποτυχημένο. Κατά την διάρκεια όμως μιας επόμενης πρόβας πάνω στο τραγούδι That’s All Right, ο Phillips έκρινε το αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό και στις 19 Ιουλίου 1954 το έδωσε στη κυκλοφορία. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Presley άρχισε να εξαπλώνεται !

Ακολούθησε το δεύτερο single του με τα Good Rockin’ Tonight και I Don’t Care if the Sun Don’t Shine, που κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1954. Στις 28 Ιανουαρίου του 1956, ο Presley παρέα με τους Moore, Black και D.J. Fontana, κάνουν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show, σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων κι  η φήμη του Elvis αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1957, ο Elvis λαμβάνει φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον Αμερικανικό στρατό και στις 24 Μαρτίου του 1958 παρουσιάζεται  στη μονάδα του στο Fort Chaffee του Arkansas. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η μητέρα του διαγνώστηκε με ηπατίτιδα, η οποία εκδηλώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύ σύντομα στις 14 Αυγούστου σε ηλικία 46 ετών. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Elvis, καθώς της είχε τεράστια αδυναμία. Την 1η Οκτωβρίου, ο Presley, θα παρουσιαστεί στην μονάδα του στο Friedberg της Γερμανίας, όπου κατά την παραμονή του εκεί, θα γνωρίσει και την μελλοντική σύζυγό του, την 14-χρονη τότε Priscilla Beaulieu. Θα επιστρέψει στα Αμερικανικά εδάφη στις 2 Μαρτίου του 1960 και μερικές μέρες αργότερα θα του απονεμηθεί τιμητικά ο βαθμός του λοχία.

Για ένα μεγάλο διάστημα, ο Elvis αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στη κινηματογραφική του καριέρα, ενώ είναι η εποχή που η Βρετανική “επιδρομή” στις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός, με τους Beatles να ηγούνται αυτής. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πορεία που είχε πάρει η καριέρα του, καθώς οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε, αν και κερδοφόρες, δεν είχαν κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν όσον αφορά τη μουσική. Ο Elvis, θα επιστρέψει το 1968 με ένα μαγνητοσκοπημένο κονσέρτο που αργότερα ονομάστηκε “’68 Comeback Special” και ακολουθούν ζωντανές συναυλίες το 1969, αρχικά στο Las Vegas και έπειτα σε ολόκληρη την Αμερική. Ενώ έπειτα από επτά χρόνια μακριά από τα charts, επιστρέφει με το τραγούδι “Suspicious Minds”, το οποίο θα φτάσει στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard στις 1 Νοεμβρίου 1969. Από το 1969 έως το 1971 θα κυριαρχήσει στις πωλήσεις δίσκων σε πολλές χώρες, με 20 συνεχόμενες επιτυχίες.

 

Ο Elvis, κυκλοφόρησε συνολικά 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977, τα οποία υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Έχει κερδίσει 3 βραβεία Grammy, σε 14 υποψηφιότητες, ενώ σε ηλικία 36 ετών, τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών (16 Αυγούστου 1977), από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση φαρμάκων.

 

Δισκογραφία:

Elvis Presley (1956)

Elvis (1956)

Elvis’ Christmas (1957)

Elvis Is Back! (1960)

His Hand Is Mine (1960)

Something for Everyone (1961)

Pot Luck (1962)

How Great Thou Art (1967)

From Elvis In Memphis (1969)

From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969)

Back in Memphis (1970)

Elvis Country (I’m 10,000 Years Old) (1971)

Love Letters from Elvis (1971)

Elvis Sings the Wonderful World of Christmas (1971)

Elvis Now (1972)

He Touched Me (1972)

Elvis (“Fool” Album) (1973)

Raised on Rock/For Ol’ Times Sake (1973)

Good Times (1974)

Promised Land (1975)

Today (1975)

From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976)

Moody Blue (1977)

 

Ταινίες:

Change of Habit (1969)

The Trouble with Girls (1969)

Charro! (1969)

Live a Little, Love a Little (1968)

Speedway (1968)

Stay Away, Joe (1968)

Clambake (1967)

Double Trouble (1967)

Easy Come, Easy Go (1967)

Spinout (1966)

Paradise, Hawaiian Style (1966)

Frankie and Johnny (1966)

Harum Scarum (1965)

Tickle Me (1965)

Girl Happy (1965)

Roustabout (1964)

Viva Las Vegas (1964)

Kissin’ Cousins (1964)

Fun in Acapulco (1963)

It Happened at the World’s Fair (1963)

Girls! Girls! Girls! (1962)

Kid Galahad (1962)

Follow That Dream (1962)

Blue Hawaii (1961)

Wild in the Country (1961)

Flaming Star (1960)

G.I. Blues (1960)

King Creole (1958)

Jailhouse Rock (1957)

Loving You (1957)

Love Me Tender (1956)

Ηλίας Πελέκης

January 8th, 2018

No Comments

Comments are closed.