Σαν Σήμερα

8 Δεκεμβρίου 1980

8 Δεκεμβρίου 1980

Σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, δολοφονείται ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος των The Beatles, John Lennon (John Winston Lennon 1940-1980).

Ήταν γύρω στις 11 το βράδυ, όταν ο John Lennon επέστρεφε στο σπίτι του έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Yoko Ono, έπειτα από την ηχογράφηση των τραγουδιών “Walking on Thin Ice” και “It Happened” για τον επόμενο δίσκο του. Έξω από το σπίτι του, ένα διαμέρισμα του κτιρίου The Dakota σε δυτική συνοικία του Manhattan απέναντι από το Central Park, η μοίρα του επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί, τον περίμενε ο Mark David Chapman, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον θρυλικό John Lennon.

Ο Chapman, τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη (υπήρξαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για έξι πυροβολισμούς), τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Lennon μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Roosevelt Hospital, όπου λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι σφαίρες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μία ήταν η θανάσιμη που διαπέρασε την αορτή του.

Τα σενάρια για το θάνατο του πολλά, με αρκετούς να μιλούν για προσχεδιασμένο έγκλημα και άλλους να κάνουν λόγο για ψυχωτικό θαυμαστή. Μάλιστα, ο Mark Chapman, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, νωρίτερα την ημέρα της δολοφονίας είχε αποσπάσει αυτόγραφο από τον τραγουδιστή, ενώ πέρα από το φονικό όπλο, βρέθηκαν στην κατοχή του ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Lennon, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του “J.D.” Salinger, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles. Στους ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Lennon, ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

Ο Lennon, μαζί με τον Paul McCartney υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Βρετανικού συγκροτήματος The Quarrymen, που αργότερα θα μετονομαζόντουσαν σε The Beatles και θα άλλαζαν την μουσική και την ιστορία γενικότερα. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το Σεπτέμβριο του 1969, ακολούθησε σόλο καριέρα έχοντας στο πλάι του την σύντροφό του Yoko Ono, με την ονομασία John Lennon/Plastic Ono Band.

Οι πωλήσεις των The Beatles, ξεπερνούν σήμερα τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα και της σόλο δισκογραφίας του (Lennon) τα δεκατέσσερα εκατομμύρια. Το 1991, ο Lennon κέρδισε το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στην μουσική, ενώ το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1987 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.

Το τραγούδι του “Imagine” βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame “The 500 Songs that Shaped Rock and Roll”.

Ο John Lennon, που «έφυγε» σε ηλικία 40 ετών, θεωρείται αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Ηλίας Πελέκης

December 3rd, 2019

No Comments

Comments are closed.