Σαν Σήμερα

9 Φεβρουαρίου 1970

9 Φεβρουαρίου 1970

Σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1970, στην πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Led Zeppelin με τίτλο “Led Zeppelin II“.

Ηχογραφήθηκε ανάμεσα σε διάφορες περιοδείες από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 1969 και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1969 από την Atlantic Records και ουσιαστικά ήταν μια παραγωγή του κιθαρίστα του συγκροτήματος Jimmy Page. Ο δίσκος γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία, που βοήθησε ακόμα και τον πρώτο τους δίσκο να βελτιώσει τις πωλήσεις του. Το “Led Zeppelin II” ανέβηκε στην κορυφή των charts στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και σε αρκετές ακόμη χώρες παγκοσμίως. Το πρώτο single του δίσκου, το “Whole Lotta Love” ήταν και το πιο επιτυχημένο του συγκροτήματος, ανεβαίνοντας στο # 4 των αμερικανικών charts, όπου βραβεύθηκε ως χρυσό. Οι ίδιοι οι Led Zeppelin ήταν αρνητικοί στο να εκδίδονται singles, θεωρώντας ότι μείωναν τις πωλήσεις των άλμπουμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι η “Atlantic” τύπωσε αντίτυπα του συγκεκριμένου τραγουδιού, αλλά ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Peter Grant, αρνήθηκε την κυκλοφορία τους.

Το “Led Zeppelin II”, ανέβηκε στην πρώτη θέση των charts στη Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε σε αυτή για 125 εβδομάδες. Στις 10 Νοεμβρίου του 1969, το άλμπουμ βραβεύθηκε ως χρυσό από την Recording Industry Association of America, ενώ τον Νοέμβριο του 1999 γίνεται 12 φορές πλατινένιο, έχοντας πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 1994, το βρετανικό περιοδικό “Guitarist” ανέδειξε το συγκεκριμένο δίσκο ως τον τρίτο επιδραστικότερο όλων των εποχών, ενώ θεωρείται ένας από τους προπομπούς του μουσικού ιδιώματος της Heavy Metal. Το 1999, το αμερικανικό περιοδικό “The Guitar” το ανέδειξε ως το έκτο καλύτερο άλμπουμ της προηγούμενης χιλιετίας. Το περιοδικό “Rolling Stone”, του έδωσε την 79η θέση στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ στην αντίστοιχη λίστα με τα 100 καλύτερα άλμπουμ, το βρετανικό περιοδικό “Q” το κατέταξε στην 37η θέση. Το 2006, το “Classic Rock” το χαρακτήρισε ως το όγδοο καλύτερο άλμπουμ βρετανικού ροκ, όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ είναι: “Whole Lotta Love“, “Heartbreaker“, “Moby Dick” κ.α.

Ηλίας Πελέκης

February 3rd, 2020

No Comments

Comments are closed.