Σαν Σήμερα

9 Νοεμβρίου 1967

9 Νοεμβρίου 1967

Σαν σήμερα, 9 Νοεμβρίου του 1967, κυκλοφορεί στο San Francisco το πρώτο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone.

Για το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, επιλέχτηκε μια φωτογραφία του John Lennon από την ταινία του How I Won the War, όπου είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή.

Το Rolling Stone, είναι ένα Αμερικάνικο περιοδικό που κυκλοφορεί κάθε δύο εβδομάδες και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Ποπ κουλτούρα. Ιδρύθηκε στο San Francisco το 1967, από τον εκδότη Jann Wenner και τον κριτικό μουσικής Ralph J. Gleason και έγινε γνωστό για την ενασχόληση του με τα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και για τα άρθρα πολιτικού περιεχομένου του Hunter S. Thompson.

Το 1967, ο Wenner δανείζεται $7,500 από την οικογένειά του και τους γονείς τις μετέπειτα συζύγου του Jane Schindelheim, για να ιδρύσει το περιοδικό. Το πρώτο τεύχος, κυκλοφόρησε σε μορφή εφημερίδας, με κύριο άρθρο μια αναφορά στο  Monterey Pop Festival και κόστιζε 25¢.

Ο Wenner, είπε πως «εμπνεύστηκε» το συγκεκριμένο όνομα για το περιοδικό του, από το ομώνυμο blues τραγούδι του Muddy Waters, “Rollin’ Stone”, αλλά και από το όνομα του συγκροτήματος “Rolling Stones” και το hit single “Like a Rolling Stone”, του Bob Dylan. (ονόματα που προκύπτουν πάλι από το ίδιο τραγούδι…)

Επίσης, ο ίδιος έγραψε στο πρώτο τεύχος, ότι το περιοδικό δεν ασχολείται μόνο με την μουσική, αλλά με οτιδήποτε αυτή αγκαλιάζει.

Την δεκαετία του 1970, το Rolling Stone ξεκίνησε να αναφέρεται και σε πολιτικά θέματα, με την αντικειμενική και αφηγηματική προσέγγιση του δημοσιογράφου Hunter S. Thompson. Ο Thompson, ξεκίνησε να γράφει λοιπόν την στήλη του Fear and Loathing in Las Vegas, με την οποία έγινε γνωστός και παρέμεινε συντάκτης του περιοδικού μέχρι το θάνατό του, το 2005. Την ίδια περίοδο, το περιοδικό «βοήθησε» να εκτοξευτεί η καριέρα και άλλων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των Cameron Crowe, Lester Bangs, Joe Klein, Joe Eszterhas, Patti Smith και P. J. O’Rourke.

Το 1977, το περιοδικό μεταφέρει το «αρχηγείο» του από το San Francisco στην Νέα Υόρκη και την δεκαετία του 1980 και του 1990, αποκτά πιο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, εστιάζοντας περισσότερο στα ενδιαφέροντα του νεανικού αναγνωστικού κοινού, με τα άρθρα του να επικεντρώνονται στην ποπ μουσική, τα νεανικά τηλεοπτικά shows, τους ηθοποιούς του κινηματογράφου και τη “showbiz”. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στην κριτική ότι το περιοδικό ασχολείται μόνο με το «στυλ» και όχι με την ουσία και κάπως έτσι επέστρεψε στην παλιά συνταγή, ξεκινώντας να δημοσιεύει ξανά και πολιτικά και οικονομικά άρθρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αυξάνονται οι πωλήσεις του και οι δημοσιογράφοι του, να προσκαλούνται ως ειδικοί σε εκπομπές  τηλεοπτικών δικτύων.

Το περιοδικό συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του και το 2012, σαν σήμερα πάλι, κυκλοφόρησε και την πρώτη Ισπανόφωνη έκδοση του. Τον Σεπτέμβρη του 2016, η Advertising Age ανακοίνωσε ότι ο Wenner θα πουλήσει το 49% των μετοχών του σε μια εταιρία από την Σιγκαπούρη, τη BandLab, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2017, η Wenner Media ανακοίνωσε ότι και το υπόλοιπο 51% του Rolling Stone διατίθεται προς πώληση.

Ηλίας Πελέκης

November 4th, 2019

No Comments

Comments are closed.