Σαν Σήμερα

10 Σεπτεμβρίου 1991

10 Σεπτεμβρίου 1991

Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1991, κυκλοφορεί στην Αμερική το lead single από το άλμπουμ Nevermind των Nirvana, “Smells Like Teen Spirit”.

To “Smells Like Teen Spirit”, εμπεριέχεται στο δεύτερο άλμπουμ (Nevermind) του αμερικανικού Grunge συγκροτήματος και κυκλοφόρησε από την DGC Records. Το τραγούδι, παρόλο που δεν θεωρείτο το «ισχυρό χαρτί» του άλμπουμ, απέσπασε πάρα πολλές καλές κριτικές και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Η μουσική του τραγουδιού πιστώνεται σε όλα τα μέλη του συγκροτήματος, ενώ οι στίχοι του στον Kurt Cobain. Μάλιστα, ο Cobain παραδέχεται ότι το “Smells Like Teen Spirit” είναι αποτέλεσμα της απόπειρας του να γράψει ένα κομμάτι στο στυλ των Pixies. Ο ίδιος λέει ότι άρχισε να γράφει το κομμάτι μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις του Nevermind και όταν το πρωτοπαρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας (το main riff και την μελωδία της φωνής στο ρεφρέν), ο Krist Novoselic (μπασίστας) το απέρριψε με την πρώτη, λέγοντας του ότι είναι «γελοίο»! Ως απάντηση, ο Cobain έβαλε την μπάντα να παίξει το riff ξανά και ξανά αυξομειώνοντας την ταχύτητα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μοναδικό κομμάτι του Nevermind που η μουσική γράφτηκε από όλα τα μέλη της μπάντας.

Ο Cobain εμπνεύστηκε τον τίτλο του τραγουδιού όταν η φίλη του Kathleen Hanna, (τραγουδίστρια των Bikini Kill), έγραψε με σπρέι στον τοίχο του “Kurt Smells Like Teen Spirit”. Μπορεί ο Cobain να θεωρούσε ότι η φράση έκρυβε ένα επαναστατικό μήνυμα, καθώς συζητούσαν για την αναρχία, το punk rock και άλλα παρόμοια θέματα, αλλά η Hanna αναφερόταν απλά στο ότι ο Kurt όντως μύριζε σαν το αποσμητικό Teen Spirit, το οποίο φορούσε η τότε «φίλη» του Tobi Vail.

* ο Cobain έμαθε ότι το Teen Spirit ήταν μάρκα αποσμητικού μήνες αργότερα μετά την κυκλοφορία του single …

Το “Smells Like Teen Spirit” θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία του Rock, καθώς αντιπροσώπευσε μία ολόκληρη γενιά. Το single γνώρισε τεράστια επιτυχία  καθώς κατάφερε να φτάσει στο Νο.1 σε αρκετές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και στις ΗΠΑ, στα US Alternative Songs (Billboard). Έγινε Χρυσό σε Νέα Ζηλανδία και Σουηδία και πλατινένιο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την προώθηση του τραγουδιού είχε κυκλοφορήσει και video clip, το οποίο το είχε σκηνοθετήσει ο Samuel Bayer, το οποίο κι αυτό με τη σειρά του γνώρισε κάποιες διακρίσεις.

Το “Smells Like Teen Spirit”, από τη στιγμή της κυκλοφορίας του γνώρισε καλές κριτικές και πάρα πολλές διακρίσεις. Το 1997, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame, το 2004, το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στην 9η θέση της λίστας του με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, ενώ το Kerrang! στο Νο.1 της λίστας του με τα 100 Σπουδαιότερα Single όλων των εποχών, αλλά και της λίστας με τα 100 Σπουδαιότερα Rock Τραγούδια. Ο τηλεοπτικός σταθμός VH1, το κατέταξε στην κορυφή της λίστας του με τα 100 Σπουδαιότερα Τραγούδια της Δεκαετίας του 1990, όπως επίσης και το NME στην λίστα με τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.