Σαν Σήμερα

11 Σεπτεμβρίου 1987

11 Σεπτεμβρίου 1987

Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1987, ο Τζαμαϊκανός μουσικός Peter Tosh (Winston Hubert McIntosh 1944-1987) δολοφονείται σε ηλικία 42 ετών από μια συμμορία εκβιαστών η οποία προσπαθεί να του αποσπάσει χρήματα.

Ο Peter Tosh μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι του στην Τζαμάικα, όταν τρία άτομα με μηχανές φτάνουν στο σπίτι του και του ζητούν λεφτά. Ο Tosh τους λέει πως δεν έχει χρήματα μαζί του, αλλά εκείνοι δεν τον πιστεύουν και μένουν για ώρες στο σπίτι του όπου τον βασανίζουν μέχρι να τους δώσει λεφτά. Κάποιοι συνεργάτες του Tosh που πήγαν να τον συναντήσουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους συμμορίτες και κρατήθηκαν κι εκείνοι όμηροι. Κάποια στιγμή η κατάσταση βγήκε τελείως εκτός ελέγχου όταν Tosh συνέχισε να λέει πως δεν είχε χρήματα στο σπίτι και ο αρχηγός της συμμορίας, ο Dennis “Leppo” Lobban και οι υπόλοιποι άρχισαν να πυροβολούν τραυματίζοντας θανάσιμα τον Peter Tosh και τον Wilton “Doc” Brown. Ο Peter Tosh πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν η γυναίκα του Tosh, Andrea Marlene Brown, ο DJ Jeff ‘Free I’ Nixon και η σύζυγος του Yvonne, ο drummer του Tosh, Carlton “Santa” Davis και ο μουσικός Michael Robinson. Η ειρωνεία και το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι ο Dennis “Leppo” Lobban, ήταν ένας από τους ανθρώπους που ο Tosh είχε βοηθήσει να βρει δουλειά και να σταθεί και πάλι στα πόδια του βγαίνοντας από τη φυλακή.

Ο Peter Tosh, θρύλος της reggae, υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Bob Marley στους The Wailers και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της reggae μουσικής, που μαζί με τους The Wailers την έκαναν διάσημη έξω από τα στενά σύνορα της Τζαμάικα. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα, ακολούθησε σόλο καριέρα.

Δημοφιλή τραγούδια με τη φωνή του είναι τα : “Apartheid”, “Equal Rights”, “Don’t Look Back” (μαζί με τον Mick Jagger), “Legalize It”, “Get Up Stand Up” κ.α.

Τον Οκτώβριο του 2012 o Peter Tosh βραβεύτηκε με το τέταρτο πιο τιμητικό βραβείο της Τζαμάικα, το Order of Merit. Η πλατεία Trafalgar Road στο Kingston μετονομάστηκε σε Peter Tosh Square. Ένα μνημείο του διατηρείται κοντά στο Negril της Τζαμάικα και είναι ανοιχτό στο κοινό, ενώ τα γενέθλιά του γιορτάζονται εκεί ετησίως με ζωντανή reggae μουσική.

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.