Σαν Σήμερα

12 Αυγούστου 1949

12 Αυγούστου 1949

Σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 1949, γεννιέται ο Βρετανός κιθαρίστας, συνθέτης, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Dire Straits, Mark Knopfler.


Γεννήθηκε στη Glasgow από Βρετανή μητέρα και Ούγγρο πατέρα. Σε ηλικία έξι ετών ακούει για πρώτη φορά Lonnie Donegan και η μουσική του τον συναρπάζει. Ο θείος του, που έπαιζε φυσαρμόνικα και boogie-woogie piano, αποτέλεσε την βασική του επιρροή στο να ασχοληθεί με την μουσική, όπως επίσης και ο Hank Marvin των Shadows, όταν άκουσε το “Apache”.

Το 1962-63, μπαίνοντας στην εφηβεία, σταματά μπροστά σε μια βιτρίνα ενός καταστήματος μουσικών οργάνων στο Newcastle και ερωτεύεται μια κόκκινη Fender Stratocaster. Λίγο αργότερα πείθει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του κιθάρα, μια Höfner V2 έναντι £50, η οποία μπορεί να ήταν φθηνότερη, αλλά ήταν κόκκινη.

Το 1964, αρχίζει να πηγαίνει σε συναυλίες στο Newcastle City Hall βλέποντας τον Chuck Berry, τον Joe Brown και άλλους καλλιτέχνες και ξεκινά να παίζει σε διάφορες μπάντες «αντιγράφοντας» το στυλ των Duane Eddy, Chet Atkins, Django Reinhardt και Lonnie Johnson. Το 1965, σε ηλικία 16 ετών φτιάχνει ένα folk duo με την φίλη και συμμαθήτρια του, Sue Hercombe.

Το 1967, σπουδάζει δημοσιογραφία για ένα χρόνο στο Harlow College και ένα χρόνο αργότερα προσλαμβάνεται ως junior reporter στην Yorkshire Evening Post, όπου θα γνωρίσει και τον φίλο του Stephen Phillips με τον οποίο πολύ αργότερα (1986) θα φτιάξουν τους Notting Hillbillies.


Το 1970, σπουδάζει στο Leeds University και την ίδια χρονιά ηχογραφεί ένα demo του “Summer’s Coming My Way” με τον Phillips και άλλους φίλους. Τελειώνει τις σπουδές του το 1973 και αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην μουσική του Λονδίνου με το συγκρότημα Brewers Droop. Το 1975, όταν ο αδερφός του David μετακομίζει στο Λονδίνο, ο Mark Knopfler επικεντρώνεται στους Café Racers όπου λίγο αργότερα θα προστεθεί ο μπασίστας John Illsley. Αρχίζουν να ηχογραφούν κομμάτια του Mark, ενώ προστίθεται και Pick Withers στα τύμπανα και το 1977 αλλάζουν το όνομα τους σε Dire Straits. Τα demos τους παίζονται από το BBC Radio, ενώ για κάποιο διάστημα, πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο, άνοιγαν τις συναυλίες των Talking Heads και των Climax Blues Band. Κυκλοφορούν το “Sultans Of Swing” και από εκεί και έπειτα η ιστορία τους είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Κυκλοφορούν 6 studio albums και καταφέρνουν να κερδίσουν 4 Grammy Awards, 3 Brit Awards, 2 βραβεία MTV Video Music, 1 Juno Award, 1 βραβείο PRS και να ενταχθούν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2018.


Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Knopfler συνεργάστηκε με πάρα πολλούς καλλιτέχνες όπως τους Chet Atkins, Eric Clapton, Bob Dylan, Bryan Ferry, Emmylou Harris, Van Morrison, Steely Dan, Sting και James Taylor, κυκλοφόρησε 10 Solo albums, 11 Soundtrack albums και συμμετείχε σε πολλά ακόμα. Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει δύο γιους και δύο κόρες.


Το χαρακτηριστικό παίξιμο του και ιδιαίτερος ήχος του, τον κατέταξε στην 27η θέση της λίστας με τους 100 Greatest Guitarists of All Time του Rolling Stone. Έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους με τους Dire Straits και έχει βραβευτεί με 4 Grammy Awards, ένα Edison Award, ένα Steiger Award και ένα Ivor Novello Award, ενώ του έχουν απονεμηθεί τρία doctorate degrees στην μουσική από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνεχίζει να παίζει και να γράφει μουσική και να δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Ηλίας Πελέκης

August 6th, 2019

No Comments

Comments are closed.