Σαν Σήμερα

12 Σεπτεμβρίου 1975

12 Σεπτεμβρίου 1975

Σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1975, οι Pink Floyd κυκλοφορούν στην Αγγλία με την Harvest Records (και μία ημέρα αργότερα με την Columbia Records στις ΗΠΑ), το ένατο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο “Wish You Were Here”. Το υλικό για το άλμπουμ συγκεντρώθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος στην Ευρώπη το 1974, για την προώθηση του “The Dark Side of the Moon”. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ενώ το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι και πάλι σχεδιασμένο από τον Storm Thorgerson και την ομάδα του, Hipgnosis.

Το άλμπουμ θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα τους, καθώς είχε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Syd Barrett. Τα δύο από τα τέσσερα τραγούδια του άλμπουμ αναφέρονται και κριτικάρουν την μουσική βιομηχανία, ενώ το “Shine On You Crazy Diamond” είναι αφιερωμένο στον Barrett, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με τον David Gilmour, λόγω των προβλημάτων εξάρτισης που αντιμετώπιζε έπειτα από την έντονη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.

Το “Wish You Were Here” γνώρισε τεράστια επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η συνεργάτης της Harvest Records, η EMI, δεν μπορούσε να τυπώσει τόσο πολλά αντίτυπα ώστε να ικανοποιήσει το κοινό. Το άλμπουμ πούλησε 250.000 αντίτυπα μόνο από τις προπαραγγελίες του, ανεβαίνοντας στο #1 των Βρετανικών charts, ενώ οι αντίστοιχες παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν τις 900.000, με το άλμπουμ να βραβεύεται πλέον ως έξι φορές πλατινένιο. Βρίσκεται στις λίστες “The 500 Greatest Albums of All Time” και “50 Greatest Prog Rock Albums of All Time” του περιοδικού Rolling Stone, ενώ αποτελεί το αγαπημένο άλμπουμ (Pink Floyd) των  Richard Wright και David Gilmour.

Βραβεύσεις Wish You Were Here (άλμπουμ)

Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): 6 φορές πλατινένιος

Γαλλία (SNEP Certification): Διαμαντένιος

Γερμανία (IFPI Certification): Πλατινένιος

Καναδάς (CRIA Certification): 3 φορές πλατινένιος

Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Χρυσός

Αυστραλία (ARIA Certification): 7 φορές πλατινένιος

Αυστρία (NVPI Certification): 2 φορές πλατινένιος

Τραγούδια του άλμπουμ

  1. Shine On You Crazy Diamond (part 1) (Wright, Waters, Gilmour) – 13:38
  2. Welcome to the Machine (Waters) – 7:30
  3. Have a Cigar (Waters) – 5:24
  4. Wish You Were Here (Waters, Gilmour) – 5:17
  5. Shine On You Crazy Diamond (part 2) (Wright, Waters, Gilmour) – 12:29

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.