Σαν Σήμερα

13 Σεπτεμβρίου 1996

13 Σεπτεμβρίου 1996

Σαν σήμερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996, ο Αμερικανός raper Tupac Shakur (Tupac Amaru Shakur 1971-1996), γνωστός και ως 2Pac, υποκύπτει τελικά στα  τραύματα του σε νοσοκομείο του Las Vegas της Nevada, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο 2Pac είχε πάει να παρακολουθήσει έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Mike Tyson και του Bruce Seldon στο γήπεδο MGM Grand του Las Vegas με τον Suge Knight, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας του, Death Row Records. Ο Tyson δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του, βγάζοντας τον knockout από τον πρώτο κιόλας γύρο. Έτσι ο αγώνας τελείωσε γρήγορα, αναδεικνύοντας τον Tyson νικητή. Μετά την λήξη του αγώνα, ο 2Pac επιβιβάζεται στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο του Suge Knight και κατευθύνονται στο Club 662. Κατά την διάρκεια της διαδρομής τους, ένας φωτογράφος τράβηξε την «τελευταία φωτογραφία» του 2Pac, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι και ο Shakur κατέβασε το παράθυρό του (περίπου 10:55). Λίγο αργότερα (11:00 – 11:05), ένας αστυνομικός θα τους σταματήσει, καθώς άκουγαν πολύ δυνατά μουσική και το αυτοκίνητο δεν είχε πινακίδες. Οι πινακίδες βρέθηκαν στο πορτ μπαγκάζ κι έτσι ο αστυνομικός τους άφησε να φύγουν. Μερικά λεπτά αργότερα (γύρω στις 11:15 – 11:17), μία λευκή Cadillac πλησιάζει το αυτοκίνητο τους από την δεξιά μεριά, κατεβάζει τα παράθυρα και οι σφαίρες πέφτουν βροχή …

Ο 2Pac, που είχε δεχτεί επτά σφαίρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Υπέκυψε τελικά στα τραύματα του, έξι ημέρες αργότερα από εσωτερική αιμορραγία. Η δολοφονία του είχε να κάνει με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών”…

Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος “The Don Killuminati: The 7 Day Theory”.

Ο 2Pac, θεωρείται ένας από τους πιο εμπορικούς rap καλλιτέχνες στην Αμερική, έχοντας πουλήσει πάνω από εβδομήντα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα, ρεκόρ που γράφτηκε στο βιβλίο Guinness. Επηρέασε μια μεγάλη γενιά από ακροατές και rapers, όπως οι Eminem και Snoop Dogg. Ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ από νωρίς αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς, καθώς δεν δίσταζε να ασκήσει έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική.  Πάλεψε για μια καλύτερη ζωή και για ίσα δικαιώματα και έγινε ο κορυφαίος rap καλλιτέχνης παγκοσμίως. Πολέμησε το ρατσισμό σε κάθε του μορφή και δε δίστασε να ανοίξει διάλογο με κάθε κοινωνική ομάδα. Το 2003 ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο υπ’ αριθμόν ένα rap καλλιτέχνης (No.1 MC) όλων των εποχών, ενώ το 2017 μπαίνει επίσημα στο Rock n Roll Hall of Fame.

Δημοφιλή τραγούδια του: “If My Homie Calls”, “Keep Ya Head Up”, “Dear Mama”, “How Do U Want It”, “Hit ‘Em Up”, “Changes”, “California Love” (με Dr. Dre και Roger Troutman) κ.α.

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.