Σαν Σήμερα

14 Απριλίου 1945

14 Απριλίου 1945

Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου του 1945, γεννιέται ο θρυλικός Βρετανός κιθαρίστας, συνθέτης και ιδρυτικό μέλος των Deep Purple, των Rainbow και των Blackmore’s Night, Ritchie Blackmore (Richard Hugh Blackmore).

Γεννήθηκε στο βόρειο Somerset της Αγγλίας και σε ηλικία 2 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Inston του Middlesex. Από μικρός έδειξε αγάπη για τη μουσική κι έτσι στα 11 του χρόνια ο πατέρας του του έκανε δώρο την πρώτη του κιθάρα, με την προϋπόθεση ότι θα μάθει να παίζει και αμέσως ο μικρός Richard ξεκινά μαθήματα κλασικής κιθάρας για έναν χρόνο.

Σε ηλικία 15 ετών, εγκαταλείπει το σχολείο και αρχίζει να εργάζεται ως μαθητευόμενος μηχανικός ασύρματων στο αεροδρόμιο του Heathrow. Την ίδια χρονιά μάλιστα, κάνει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας με (ένα μεγάλο session κιθαρίστα της εποχής) τον Big Jim Sullivan.

Το 1960, ιδρύει μαζί με τον Mik Underwood τους “The Dominators”, για να ενταχθούν αργότερα στους “Satellites”, ενώ λίγο αργότερα ο Blackmore ενσωματώνεται στους “Jaywalkers”. Στις αρχές του 1962, εντάσσεται στους “Screaming Lord Sutch’s Savages” και στο τέλος της ίδιας χρονιάς στους “The Outlaws” μαζί με τον Underwood. Ο Blackmore, θα παραμείνει στους “The Outlaws” για 2 χρόνια, ηχογραφώντας 6 συνολικά single. Το Mάιο του 1964, μεταπηδά στους “Heinz & The Wild Boys”, όπου μέσα σε ένα χρόνο θα παίξει σε δύο 12″ και δώδεκα 7″ single και το 1965 επιστρέφει στους “Screaming Lord Sutch”, για να ηχογραφήσουν μαζί άλλο ένα single και να συμμετάσχει στην περιοδεία τους στη Γερμανία και τελικά να μετακομίσει μόνιμα στο Αμβούργο.

Στα τέλη του 1965 , δημιουργεί τους “Three Musketeers” με τους οποίους θα παίξει μόνο μία συναυλία, για να ενσωματωθεί αμέσως μετά στους “Crusaders” του Neal Christian, για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών, διάστημα κατά το οποίο θα ηχογραφήσουν το single “My Baby Left Me”. Το 1966, ταξιδεύει στην Ιταλία με τους “The Trip” και επιστρέφει πάλι στη Γερμανία για να ενταχθεί στους “Roman Empire” αυτή τη φορά.

Στο διάστημα αυτό ο Ritchie Blackmore χρησιμοποιούσε μία κόκκινη Gibson ES355.

Στα τέλη του 1967, ο Blackmore ιδρύει τους “Mandrake Root”, αλλά δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον (μετέπειτα μάνατζερ των Deep Purple) Tony Edwards, για να επιστρέψει στην Αγγλία και να ενταχθεί στο νέο συγκρότημα που αυτός θα δημιουργούσε. Αρχικά, το συγκρότημα ονομάστηκε “Roundabout”, με τους Chris Curtis στα φωνητικά, Dave Curtis στο μπάσο, John Lord στα πλήκτρα και Boni Clarck στα τύμπανα. Λίγο αργότερα, το συγκρότημα θα αλλάξει το όνομα του σε Deep Purple* και οι Rod Evans, Nick Simper και Ian Paice θα αναλαμβάνουν αντίστοιχα τα φωνητικά, το μπάσο και τα τύμπανα. (Το τι επακολούθησε είναι λίγο έως πολύ γνωστό …)

*Το όνομα αυτό προήλθε από το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του Blackmore!

Τον Απρίλιο του 1975 όμως , ο Blackmore θα δώσει την τελευταία του συναυλία με τους Deep Purple, από τους οποίους θα αποχωρήσει λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης του από την υιοθέτηση jazz/funk στοιχείων στον σκληρό ήχο του συγκροτήματος.

http://rockharadio.com/san-simera-07042019/

Μετά την αποχώρηση του από τους Deep Purple, ο Blackmore παρακολουθεί μαθήματα τσέλου από τον Hugh MacDowel των «Electric Light Orchestra» και ενώ αρχικά σχεδιάζει να ηχογραφήσει ένα solo album, τελικά δημιουργεί ένα δικό του συγκρότημα με την ονομασία «Ritchie Blackmore’s Rainbow», το οποίο και θα μετονομαστεί σε «Rainbow» μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους album. Στα φωνητικά, προσλαμβάνεται ο πρώην τραγουδιστής των «Elf» (και μετέπειτα των «Black Sabbath»), ο «τεράστιος» Ronnie James Dio, ο οποίος θα παραμείνει στο συγκρότημα μέχρι το 1979, όπου θα αντικατασταθεί από τον Graham Bonet και από τον Joe Lynn Turner το 1981.

Κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης πορείας τους, οι “Rainbow” ηχογράφησαν 7 studio album και ένα ζωντανό δίσκο, με τους 5 από αυτούς να ανεβαίνουν στο Βρετανικό Top10 και τους άλλους 3 να φτάνουν ως το Νο.11.

Τον Απρίλιο του 1984, ο Blackmore αποφασίζει να ενώσει ξανά τις δυνάμεις του με την κλασική σύνθεση των Deep Purple (Ian Gillan, Roger Glover, John Lord και Ian Paice) με τους οποίους θα κυκλοφορήσει δύο studio και ένα live άλμπουμ. Όμως, ο Blackmore δηλώνει δυσαρεστημένος από τη συνεργασία του με τον Gillan και έτσι τον Νοέμβριο του 1993, στα μέσα της περιοδείας τους για την προώθηση του τελευταίου τους δίσκου, ο Ritchie θα αποχωρήσει οριστικά από τους Deep Purple.

Το 1994, ο Blackmore θα ξαναδημιουργήσει τους «Rainbow», με τον Doogie White στα φωνητικά, τον Greg Smith στο μπάσο, τον Paul Morris στα πλήκτρα και τον John O’Reilly στα τύμπανα. Με αυτή την νέα σύνθεση, θα ηχογραφήσει και θα κυκλοφορήσει το «Stranger In Us All», αλλά μετά την περιοδεία για την προώθηση του, θα αποφασίσει να διαλύσει το συγκρότημα και να δημιουργήσει ένα νέο, με την μετέπειτα σύζυγό του, Candice Night.

Το ζεύγος Blackmore – Night, δημιουργούν τους «Blackmore’s Night» μαζί με folk και rock μουσικούς και ηχογραφούν 8 studio album, 2 ζωντανά και ένα εορταστικό album. Ενώ, οι Ritchie Blackmore και Candice Night, ενώθηκαν με τα «ιερά δεσμά του γάμου» το 2008 και έχουν αποκτήσει 2 παιδιά.

O Ritchie Blackmore, είναι αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίος μουσικός και ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Έχει αφήσει το στίγμα του σε μία ολόκληρη εποχή και παρά το γεγονός ότι άγγιξε την κορυφή, συνεχίζει να πειραματίζεται και να εξελίσσεται. Αποτέλεσε και αποτελεί κύρια επιρροή για πάρα πολλούς κιθαρίστες, όπως τους Fredrik Åkesson, Brett Garsed, Janick Gers, Paul Gilbert, Craig Goldy, Scott Henderson, Dave Meniketti, Randy Rhoads, Michael Romeo, Wolf Hoffmann, Lita Ford, Brian May, Yngwie Malmsteen, κ.α.

Το «Rolling Stone» τον κατέταξε στην 50η θέση της λίστας «100 Greatest Guitarists Of All Time» (2011), ενώ το Guitar World στο Νο.16 της λίστας «100 Greatest Metal Guitarists of All Time» (2004). Επίσης, οι αναγνώστες του Guitar World, ψήφισαν δύο guitar solos του Blackmore (και τα δύο από κομμάτια των Deep Purple) μέσα στα καλύτερα Guitar Solos όλων των εποχών (“Highway Star” Νο.19 & “Lazy” Νο.74 – 100 Greatest Guitar Solos of all time).

Στις 8 Απριλίου του 2016, κατέκτησε μία θέση στο Rock and Roll Hall of Fame ως βασικό μέλος των Deep Purple, αλλά δεν παρευρέθηκε στην τελετή …

Δισκογραφία:

Deep Purple:

Shades of Deep Purple (1968)

Book of Taliesyn (1968)

Deep Purple (1969)

Deep Purple In Rock (1970)

Fireball (1971)

Machine Head (1972)

Who Do We Think We Are (1973)

Burn (1974)

Stormbringer (1974)

Perect Strangers (1984)

The House of Blue Light (1987)

Slaves and Masters (1990)

The Battle Rages On (1993)

Rainbow:

1975 Ritchie Blackmore’s Rainbow

1976 Rising

1977 On Stage (Live)

1978 Long Live Rock ‘n Roll

1979 Down to Earth

1981 Difficult to Cure

1981 The Best of Rainbow (συλλογή)

1982 Straight Between the Eyes

1983 Bent Out Of Shape

1986 Finyl Vinyl

1995 Stranger In Us All

Blackmore’s Night:

Shadow of the Moon (1997)

Under a Violet Moon (1999)

Fires at Midnight (2001)

Past Times with Good Company (2002)

Ghost of a Rose (2003)

The Village Lanterne (2006)

Winter Carols (2006) – Christmas-themed cover album

Secret Voyage (2008)

Autumn Sky (2010)

Dancer and the Moon (2013)

All Our Yesterdays (2015)

Πηγές:

wikipedia
Ritchie Blackmore Official Site

Ηλίας Πελέκης

April 12th, 2019

No Comments

Comments are closed.