Σαν Σήμερα

15 Φεβρουαρίου 1968

15 Φεβρουαρίου 1968

Σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 1968, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικανός μουσικός της φυσαρμόνικας Little Walter (Marion Walter Jacobs 1930-1968). Απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών στον ύπνο του στο διαμέρισμα του στο Chicago του Illinois από θρόμβωση της στεφανιαίας.

Ο Little Walter, γεννήθηκε το 1930 στο Marksville της Louisiana και μεγάλωσε στο Rapides Parish, Louisiana όπου έμαθε να παίζει τη φυσαρμόνικα. Σε ηλικία μόλις των 12 ετών, εγκατέλειψε το σχολείο και την αγροτική ζωή της Louisiana και ταξίδεψε σε New Orleans, Memphis, Helena and West Helena, Arkansas και St. Louis όπου ζούσε κάνοντας «δουλειές του ποδαριού» και παίζοντας μουσική στο δρόμο. Βελτίωσε την τεχνική του και τις μουσικές του ικανότητες στην φυσαρμόνικα και την κιθάρα, παίζοντας με μεγαλύτερους μπλουζίστες, όπως οι Sonny Boy Williamson II, Sunnyland Slim, Honeyboy Edwards και άλλοι.

Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς μουσικούς της blues. Είναι ο μόνος καλλιτέχνης που το όνομά του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame για την μεγάλη δεξιοτεχνία του στη φυσαρμόνικα. Λόγω της μοναδικής τεχνικής του, αρκετοί τον συγκρίνουν με μεγάλες μουσικές προσωπικότητες όπως τους Django Reinhardt, Charlie Parker και Jimi Hendrix.

Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Muddy Waters, Koko Taylor, Bo Diddley κ.α. Το 1948 ενσωματώθηκε στην μπάντα του Muddy Waters και συμμετείχε στις κλασικές ηχογραφήσεις του στην Chess Records παίζοντας φυσαρμόνικα (ακουστική). Η πρώτη εμφάνιση της «ενισχυμένης» φυσαρμόνικας του Walter σε δίσκο, ήταν στο “Country Boy” του Waters’s (Chess 1952), το οποίο ηχογραφήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1951.

Το 1952, αποχωρεί από την μπάντα του Waters και δημιουργεί τη δική του μπάντα με την οποία ηχογραφεί το τραγούδι “Juke“ και γίνεται η πρώτη μεγάλη του επιτυχία, φτάνοντας την κορυφή του Billboard R&B Charts. Άλλες επιτυχίες του τα τραγούδια “Roller Coaster” και “Sad Hours”. Για χρόνια μετά την αποχώρησή του από την μπάντα του Waters, η Chess Records συνέχισε να τον καλεί να παίξει στις ηχογραφήσεις του Waters, με αποτέλεσμα η φυσαρμόνικα του εμφανίζεται στις περισσότερες από τις κλασικές ηχογραφήσεις Waters στη δεκαετία του ‘50. Ως κιθαρίστας ο Little Walter, ηχογραφεί τρία τραγούδια με την μικρή εταιρεία Parkway με Waters και Baby Face Leroy Foster (επανεκδόθηκε σε CD από Delmark Records ως “The Blues World of Little Walter” το 1993). Η «κιθάρα του», εμφανίζεται επίσης περιστασιακά στις πρώτες ηχογραφήσεις του Muddy Waters και του Jimmy Rogers στην Chess Records.

Ο Little Walter, είχε δεκατέσσερις Top 10 επιτυχίες στα charts του Billboard R & B στο διάστημα 1952 με 1958, μεταξύ των οποίων δύο Νο.1 επιτυχίες, με πρώτο το “Juke“ και δεύτερο το “My Babe” του 1955.

Το «παίξιμο» του επηρέασε σε διάφορους βαθμούς πολλούς από τους σημαντικότερους blues harp players, όπως τους Junior Wells, James Cotton, George “Harmonica” Smith, Carey Bell, Big Walter Horton, αλλά και πιο μοντέρνους όπως Sugar Blue, Billy Branch, Kim Wilson, Rod Piazza, William Clarke, Charlie Musselwhite, Paul Butterfield και John Popper (Blues Traveler).

Ηλίας Πελέκης

February 10th, 2020

No Comments

Comments are closed.