Σαν Σήμερα

15 Σεπτεμβρίου 2004

15 Σεπτεμβρίου 2004

Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004, φεύγει από κοντά μας ο Αμερικάνος κιθαρίστας και τραγουδοποιός Johnny Ramone (John William Cummings 1948 -2004). Ο Johnny, απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών στον ύπνο του, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο στον προστάτη.

Γεννήθηκε στο Long Island της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Forest Hills του Queens. Επηρεάστηκε από τους ήχους των ’60s, των Rolling Stones, the Who, κ.α. τους οποίους συνέδεσε με αυτούς των the Stooges, MC5 και των Velvet Underground. Στις αρχές του ’70 με τον φίλο του Douglas Colvin, παραγγέλνουν τα πρώτα τους μουσικά όργανα, ο Cummings μια κιθάρα Mosrite και ο Colvin ένα μπάσο Danelectro, ώστε να φτιάξουν την δική τους garage rock μπάντα. Το 1974, βρίσκουν τους Jeffrey Hyman (φωνητικά) και Tom Erdelyi (drums) και κάπως έτσι δημιουργούνται οι Ramones.

Ο Johnny ήταν υπεύθυνος για όλα τα guitar riffs και κατ’ επέκταση για την ενέργεια που έβγαζαν οι Ramones. Οι Ramones συχνά αναφέρονται ως το πρώτο puk rock συγκρότημα, που αν και δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, επηρέασαν το κίνημα της punk σε Αγγλία και Αμερική όσο κανείς άλλος. Δημοφιλή τραγούδια τους: “Needles & Pins”, “Somebody Put Something in my Drink”, “Pet Cemetary” “I Wanna Be Sedated” κ.α

Το 2002, το όνομα του Cummings μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2011 βραβεύτηκαν με το Grammy Lifetime Achievement Award για την συνολική προσφορά τους στην μουσική. Το περιοδικό Rolling Stone τους κατατάσσει στο Νο.26 της λίστας “100 Greatest Artists of All Time” και το VH1 στο Νο.17 της λίστας “100 Greatest Artists of Hard Rock”.

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.