Σαν Σήμερα

16 Σεπτεμβρίου 1977

16 Σεπτεμβρίου 1977

Σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, ο 29χρονος τραγουδιστής των T. Rex, Marc Bolan, σκοτώνεται ακαριαία όταν το αυτοκίνητο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και οδηγούσε η κοπέλα του Gloria Jones, βγαίνει από τον δρόμο και συγκρούεται πάνω σε ένα δέντρο, στο Barnes του Λονδίνου.

Το ζευγάρι κατευθυνόταν στο σπίτι του Bolan στο Richmond, έπειτα από νυχτερινή του έξοδο σε εστιατόριο του Mayfair. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε : «Όταν έφτασα εκεί, ένα κορίτσι ήταν ξαπλωμένο στο καπό του αυτοκινήτου και ένας άνδρας με μαύρα μακριά σγουρά μαλλιά ήταν πεσμένος στο δρόμο. Ήταν μια κόλαση».

Παρ’ όλη τη σύντομη ζωή του, ο Bolan, ήταν ήδη ένας μεγάλος «star» και ιδιαίτερα την περίοδο εκείνη, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν ίσως ο μεγαλύτερος «pop star» στην Αγγλία. Μέσα σε περίπου δέκα χρόνια καριέρας κατάφερε να ανακηρυχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους rock stars της Βρετανίας και να θέσει τις βάσεις για ένα καινούριο είδος ροκ μουσικής, το λεγόμενο glam rock.

Ο Marc Bolan, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1947 στο προάστιο Hackney του ανατολικού Λονδίνου. Γόνος οικογένειας με εβραϊκή καταγωγή, από νεαρή ηλικία εξέφρασε τις φιλοδοξίες για το μέλλον του. Όπως είπε σε μεταγενέστερες δηλώσεις του: “Πίστευα ότι ήμουν ένα ανώτερο είδος ανθρώπου. Και δεν ένιωθα ότι ήμουν σχετικός με τους υπόλοιπους.” Από πολύ μικρός αγάπησε τη μουσική και αυτός και ο αδερφός του, πολύ συχνά παρακολουθούσαν διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές, όπου άκουγαν διάφορα δημοφιλή τραγούδια της εποχής.

Ο Bolan, πήρε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία εννιά ετών, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος, αυτό που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στην μετέπειτα πορεία του, ήταν η συνήθεια του πατέρα του να του αγοράζει συχνά διάφορα singles. Μια μέρα λοιπόν εκ παραδρομής, ο πατέρας του του χάρισε ένα single του Bill Haley, αντί για ένα του Bill Hayes, το οποίο όμως περιείχε το περίφημο τραγούδι Rock Around The Clock, το οποίο λάτρεψε ο Marc και το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την μετέπειτα ζωή του.

Στα δώδεκα του χρόνια συμμετείχε στο πρώτο του συγκρότημα, τη σχολική μπάντα Susie And The Hula Hoops, όπου έπαιζε κιθάρα. Το ιδιαίτερο στυλ στο ντύσιμο του και η γνωριμία του με τον δημοσιογράφο Angus McGill, του δίνει την δυνατότητα να ασχοληθεί για λίγο με το χώρο της μόδας, τον οποίο θα παρατήσει στα 17 χρόνια για επικεντρωθεί στη μουσική.

Ξεκίνησε να παίζει ακουστική κιθάρα σε διάφορα τοπικά μαγαζιά και απέκτησε τον πρώτο του μάνατζερ, τον Alan Warren. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, είχε υιοθετήσει και το ψευδώνυμο Toby Tyler. To 1965, κυκλοφορεί το πρώτο του single από την Decca Records, με τον τίτλο The Wizard.

Έπειτα από την κυκλοφορία του The Wizard εκδόθηκαν και μερικά άλλα singles  από την ίδια εταιρία, αλλά κανένα από αυτά δεν γνώρισε επιτυχία, για αυτό και η Decca Records τον απέλυσε. Μετακινείται στην Columbia Records και γνωρίζει τον μάνατζερ και παραγωγό Simon Napier – Bell, ο οποίος κατέβαλλε φιλότιμες προσπάθειες για να προωθήσει το «υλικό» του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Καμιά εταιρία από όσες απευθύνθηκε δεν δέχτηκε τον Bolan, εκτός από την Columbia Records, όπου και ηχογράφησε ένα νέο single το 1967, το οποίο όμως ήταν εντελώς αποτυχημένο.

Ο Napier – Bell, βλέποντας την αποτυχία, αποφάσισε να ενσωματώσει τον Bolan σε ένα σχετικά άσημο group, στο οποίο δούλευε ως παραγωγός το 1967, τους John’s Children. Οι John’s Children, οι οποίοι ήταν σύγχρονοι των Yardbirds και των The Who, είχαν γνωρίσει σχετική επιτυχία από τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ο Bolan, έγραψε ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, ανάμεσά τους και ένα το οποίο απαγορεύτηκε από το BBC, λόγω του ότι περιείχε άσεμνες φράσεις. Οι John’s Children, όπως και οι Who άλλωστε, συνήθιζαν πολλές φορές να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους μετά το τέλος κάθε συναυλίας, με αποκορύφωμα σε μια από αυτές, οι καταστροφές ανέρχονταν στο ποσό των 25.000 λιρών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Bolan να εγκαταλείψει το συγκρότημα και να δημιουργήσει ένα δικό του στο οποίο θα ήταν αυτός επικεφαλής.

Ξεκίνησε να βάζει διάφορες αγγελίες σε εφημερίδες, αναζητώντας μουσικούς και η ανταπόκριση δεν άργησε να έρθει. Έπειτα αρκετές αλλαγές στην σύνθεση δημιουργείται μια μπάντα που θα άκουγε στο όνομα, Tyrannosaurus Rex και που αργότερα θα μετονομαζόταν σε T-Rex και θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία.

(για τους T-Rex όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά…)

Ο Bolan, θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς  καλλιτέχνες της Βρετανικής σκηνής, που με το ιδιόμορφο στυλ ντυσίματος και την μουσική του, κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη μουσική glam rock και να εξελιχθεί ως ένας από τους πρωτοπόρους ενός νέου μουσικού ρεύματος. Υπήρξε σημείο αναφοράς για πολλά άλλα είδη μουσικής και μια ολόκληρη φουρνιά μουσικών, όπως οι Slade, οι Sweet, η Suzi Quatro, ο David Bowie, Ramones, The Smiths, Oasis και άλλοι αφήνοντας πίσω του σημαντικά άλμπουμ, όπως τα Electric Warrior και The Slider και επιτυχίες όπως το Bang a Gong (Get It On).

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.