Σαν Σήμερα

17 Αυγούστου 1959

17 Αυγούστου 1959

Σαν σήμερα, στις 17 Αυγούστου του 1959, ο Αμερικανός τρομπετίστας της Jazz, Miles Davis, κυκλοφορεί  το άλμπουμ Kind of Blue, το οποίο θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως το καλύτερο jazz άλμπουμ και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Η επιρροή του ξεπέρασε τα στενά όρια της Jazz και σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.

Στα τέλη του 1958, ο 33χρονος τότε Miles Davis σχημάτισε ένα από τα κορυφαία σχήματα στην ιστορία της Jazz. Το αποτελούσαν ο ίδιος στην τρομπέτα, ο Julian “Cannonball” Adderley (άλτο σαξόφωνο), ο John Coltrane (τενόρο σαξόφωνο), ο Bill Evans (πιάνο), ο Paul Chambers (κοντραμπάσο) και ο Jimmy Cobb (ντραμς). Το συγκρότημα έπαιζε bepop, το κυρίαρχο στυλ της Jazz τη δεκαετία του ’50, το οποίο διάνθιζε με pop στοιχεία της εποχής.

Στις 2 Μαρτίου του 1959, ο Davis και η μπάντα του, μπήκαν στο στούντιο της Columbia στη Νέα Υόρκη για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ, που ονομάστηκε Kind of Blue και έμελλε να γράψει ιστορία. Ο Miles έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις και οι σπουδαίοι μουσικοί του ανέλαβαν με τους αυτοσχεδιασμούς τους να μορφοποιήσουν τα κομμάτια του άλμπουμ, που ολοκληρώθηκε σε μια ακόμα «συνεδρία» στις 22 Απριλίου του 1959.

Ήταν βασισμένο εξολοκλήρου στους αρχαιοελληνικούς τρόπους (modes), ένα σύστημα οκτώ επτάτονων κλιμάκων, που διαφέρει από τις μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η δυτική μουσική. Οι «τρόποι», γνωστοί και ως «δρόμοι» ή «μακάμια» στην παραδοσιακή μουσική, έδιναν μεγαλύτερη αυτοσχεδιαστική ελευθερία στον εκτελεστή, σύμφωνα με τον Miles Davis. Γι’ αυτό και το μουσικό είδος ονομάστηκε modal jazz.

Το Kind of Blue, κυκλοφόρησε στις 17 Αυγούστου του 1959 από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia. Η επιτυχία του ήταν βραδυφλεγής, καθώς την εποχή εκείνη κριτικοί και κοινό συζητούσαν για τον δίσκο του Ornette Coleman, The Shape of Jazz to Come και τις καινοτομίες που προσκόμιζε στην jazz (free jazz).

Σήμερα, το Kind of Blue θεωρείται ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον χώρο της jazz και ίσως η κορυφαία στιγμή της μουσικής προσφοράς του Miles Davis.

Η κριτική του αποδοχή υπήρξε σχεδόν ομόφωνη. Το 2003, συμπεριλήφθηκε στο Νο12 στον κατάλογο με τους «500 κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών», που συνέταξε το περιοδικό Rolling Stone. O δίσκος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για μουσικούς εκτός της jazz μουσικής, όπως ο κιθαρίστας Duane Allman (Allman Brothers Band) και ο οργανίστας Richard Wright (Pink Floyd).

Τα Τραγούδια του Άλμπουμ

«So What» (9:22)

«Freddie Freeloader» (9:46)

«Blue in Green» (5:37)

«All Blues» (11:33)

«Flamenco Sketches» (9:26)

 

Πηγές :

el.wikipedia.org

sansimera.gr

Ηλίας Πελέκης

August 9th, 2019

No Comments

Comments are closed.