Σαν Σήμερα

17 Σεπτεμβρίου 1991

17 Σεπτεμβρίου 1991

Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, οι Guns ‘N’ Roses κυκλοφορούν τα άλμπουμ “Use Your Illusion I” και “Use Your Illusion II”.

Τα δυο διπλά άλμπουμ αν και κυκλοφόρησαν χωριστά, συχνά αναφέρονται σαν ένα τετραπλό άλμπουμ.

Πάνω από 500,000 αντίτυπα των δύο δίσκων πουλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες από την κυκλοφορία τους, ενώ και οι δύο δίσκοι έχουν πουλήσει πάνω από 18.000.000 αντίτυπα έκαστος στις Η.Π.Α και έχουν γίνει 7 φορές Πλατινένιοι.

Στα δύο αυτά άλμπουμ, παρατηρείται μια αλλαγή στον ήχο του συγκροτήματος, με εμφανείς επιρροές από την κλασσική μουσική αλλά και την Punk. Η χρήση πιάνου από τον Axl Rose και τον Dizzy Reed, η αλλαγή στα τύμπανα λόγω της αντικατάστασης του Steven Adler από τον Matt Sorum, αλλά και ο πολιτικός στίχος είναι κάποια από τα στοιχεία που συνέβαλαν στην αλλαγή.

Τα Use Your Illusion I & II, είναι τα πρώτα άλμπουμ της μπάντας στα οποία τραγουδούν και άλλα μέλη εκτός από τον Axl Rose. Στο κομμάτι “14 Years” κύρια φωνητικά παρέχει ο κιθαρίστας Izzy Stradlin, ενώ στο “So Fine” ο μπασίστας Duff McKagan. Ο Axl παρουσιάζεται για πρώτη φορά να παίζει κάποιο άλλο όργανο εκτός από πιάνο και πλήκτρα, καθώς παίζει κιθάρα στο “Shotgun Blues”.

Ο Slash έχει δηλώσει ότι μεγάλο μέρος των δύο άλμπουμ γράφτηκε στο σπίτι του μέσα σε δύο νύχτες, με ακουστικά όργανα, ενώ η τελική μίξη έγινε από τον Bill Price.

Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν την περίοδο 1990-1991, σε διάφορα στούντιο (A&M Studios, Record Plant Studios, Studio 56, Image Recording, Conway Studios)  και μιξαρίστηκαν στο Skip Saylor Recording Studio.

Το εξώφυλλο είναι μέρος από τον πίνακα του Raphael (Raffaello Sanzio da Urbino) με την ονομασία “The School of Athens” και η επεξεργασία έχει γίνει από τον Εσθονό καλλιτέχνη Kalev Mark Kostabi.

Δημοφιλή τραγούδια των άλμπουμ: “Live and Let Die” (Paul and Linda McCartney), “Don’t Cry”, “November Rain”, “Civil War”, “14 Years”, “Yesterdays”, “You Could Be Mine”, “Knockin’ on Heaven’s Door” (Bob Dylan cover) κ.α.

Rockha Radio

September 6th, 2021

No Comments

Comments are closed.