Σαν Σήμερα

19 Δεκεμβρίου 1944

19 Δεκεμβρίου 1944

Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1944, γεννιέται ο Βρετανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Alvin Lee (Graham Barnes). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Nottingham της Αγγλίας και φοίτησε στο Margaret Glen-Bott School του Wollaton.

Ο Lee, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα δεκατρία του χρόνια, επηρεασμένος από τον ήχο και το παίξιμο των Chuck Berry και Scotty Moore. Στη συνέχεια το 1960, παρέα με τους Leo Lyons και Ivan Jay, δημιουργεί το συγκρότημα των Ivan Jay and the Jaycats, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το συγκρότημα θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στα κλαμπ του Αμβούργου το 1962, με το όνομα Ivan Jay and the Jaymen και αργότερα ως The Jaybirds. Λίγο αργότερα το 1966, οι Alvin Lee και Leo Lyons αλλάζουν το όνομα τους σε Ten Years After και μετακομίζουν στο Λονδίνο, όπου με τις συχνές συναυλίες τους στο “Marquee Club”, αλλά και την εμφάνιση τους στο “Windsor Jazz & Blues Festival” το 1967, καταφέρνουν να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο.

Ο πρώτος και ομώνυμος δίσκος τους, γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τους φίλους της blues-rock σκηνής και το καλοκαίρι του 1968, το συγκρότημα περιοδεύει στην Βόρεια Αμερική. Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, θα περιόδευαν συνολικά 28 φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ο σημαντικότερος ίσως σταθμός αυτού του ταξιδιού, θα αποτελούσε το Φεστιβάλ του Woodstock, όπου οι ικανότητες του Lee θα τύχαιναν μεγάλης αναγνώρισης, ωθώντας το συγκρότημα σε πολύ υψηλά επίπεδα δημοτικότητας.

Οι Ten Years After, σημειώνουν τεράστια επιτυχία μετά την κυκλοφορία δέκα συνεχόμενων άλμπουμ, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Lee νιώθει περιορισμένος από το ύφος της μπάντας και το 1973 κυκλοφορεί το άλμπουμ “On the Road to Freedom” μαζί με τον Mylon LeFevre και κιθαρίστες όπως οι George Harrison, Steve Winwood, Ronnie Wood και Mick Fleetwood. Ένα χρόνο αργότερα, παίζουν στο “Rainbow” του Λονδίνου ως Alvin Lee & Company, μία συναυλία η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “In Flight”. Το συγκρότημα συνέχισε με τα “Pump Iron!” και “Let It Rock”, ενώ η συνεργασία των Ten Years After με την Columbia Records, είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία μιας ακόμα επιτυχίας, του “I’d Love To Change the World”, αλλά ο Lee μιας και προτιμούσε περισσότερο τα blues-rock τραγούδια και όχι την pop μουσική, στην οποία τους κατεύθυνε η δισκογραφική, εγκατέλειψε το συγκρότημα, μετά το δεύτερο LP.

Η συνολική μουσική παραγωγή του Lee περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του Detroit Diesel (1985), και το Zoom and Nineteen Ninety-Four (1990 “I Hear You Rockin”(USA)), όπου guest καλλιτέχνης και στα δύο άλμπουμ είναι ο George Harrison. Τελευταία του κυκλοφορία ήταν το “Still on the Road to Freedom” το 2012, καθώς έχασε την ζωή του από επιπλοκές μετά από μία συνηθισμένη επέμβαση κολπικής αρρυθμίας στις 6 Μαρτίου 2013.

Η ταχύτητα και το χαρακτηριστικό παίξιμο του Alvin Lee, αλλά και η ικανότητα του να τραγουδάει παράλληλα, τον καθιστούν αδιαμφισβήτητα ως έναν από τους βιρτουόζους του είδους.

Ηλίας Πελέκης

December 19th, 2017

No Comments

Comments are closed.