Σαν Σήμερα

20 Νοεμβρίου 1998

20 Νοεμβρίου 1998

Σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου του 1998, δημοσιεύεται μια μελέτη του καθηγητή ακουστικών επιστημών (Professor of Hearing and Speech Sciences) του OHIO UNIVERSITY, κου Donald Fucci, που αποδεικνύει ότι η Rock μουσική είναι πολύ «θορυβώδης» για τα αυτιά των ηλικιωμένων…

Στην συγκεκριμένη έρευνα του Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμμετείχαν δέκα άτομα ηλικίας 18 έως 21 ετών και δέκα άτομα ηλικίας από 51 έως 58 ετών, στα οποία ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ένταση της Rock μουσικής σε διαφορετικές εντάσεις.

Οι συμμετέχοντες, άκουσαν το «Heartbreaker» των Led Zeppelin, για 10 δευτερόλεπτα σε εννέα διαφορετικές εντάσεις, που κυμαίνονταν από 10 έως 90 decibels.

Σε κάθε ένταση, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, έδωσαν υψηλότερες αριθμητικές αξιολογήσεις στη μουσική με βάση την ένταση, από ότι τα νεότερα, με τον καθηγητή Fucci να δηλώνει μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων ότι : «Καθώς μεγαλώνουμε, η ανοχή μας στην ένταση γίνεται χαμηλότερη.»

Σύμφωνα με την έρευνα, η ένταση ενός (νορμάλ) διαλόγου κυμαίνεται γύρω στα 60 decibels, ενώ τα 130 decibels, είναι η ένταση στην οποία τα αυτιά αρχίζουν να πονούν και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κάποια «ζημιά». Κοντά σε τέτοιες εντάσεις παίζουν συνήθως και τα rock συγκροτήματα στις ζωντανές εμφανίσεις τους.

*οι Motorhead προξένησαν ζημιές στο Cleveland Variety Theater το 1986, παίζοντας στα 130 dB, ενώ οι Kiss «χτύπησαν» τα 136 dB σε εμφάνιση τους (σε εξωτερικό χώρο) στην Ottawa του Canada το 2009, μέχρι που χαμήλωσαν μετά από παράπονα των γειτόνων…

Η έρευνα, παρουσιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1998 στο συνέδριο American Speech-Language-Hearing Association στο San Antonio του Texas, από την καθηγήτρια ακουστικών επιστημών του Bowling Green State University, κα. Linda Petrosino.

Αν η γιαγιά σου λοιπόν, παραπονιέται ότι η Rock μουσική που ακούς είναι πολύ «δυνατά», είναι επειδή στα αυτιά της ακούγεται πιο δυνατά από ότι στα δικά σου…

Rockha Radio

November 16th, 2020

No Comments

Comments are closed.