Σαν Σήμερα

21 Νοεμβρίου 1981

21 Νοεμβρίου 1981

Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου του 1981, οι Queen παρέα με τον David Bowie βρίσκονται στο No.1 των UK charts με το τραγούδι Under Pressure.

Το Under Pressure, γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τους Queen, σε συνεργασία με τον David Bowie, το Σεπτέμβριο του 1981.

Την περίοδο εκείνη, οι Queen ηχογραφούσαν στα Mountain Studios και ο David Bowie, που έμενε εκεί κοντά, βρέθηκε στο στούντιο για να κάνει «δεύτερα» φωνητικά σε ένα κομμάτι τους, το “Cool Cat”. Παρόλο, που τα φωνητικά του Bowie αφαιρέθηκαν από την τελική ηχογράφηση, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος με την ερμηνεία του, έμεινε να βοηθήσει και να δουλέψει λίγο παρέα με το συγκρότημα.

Οι  Queen, δούλευαν πάνω και σε ένα άλλο κομμάτι που λεγόταν “Feel Like”, αλλά δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Ο Bowie, είχε κάποιες ιδέες τις οποίες δούλεψαν παρέα, με την τελική μορφή του τραγουδιού να προκύπτει μετά από ένα jam που έγινε στο στούντιο των Queen στο Montreux, της Ελβετίας. Το αποτέλεσμα, ήταν το “Under Pressure”.

Το “Under Pressure”, ηχογραφήθηκε στα Power Station studio της Νέας Υόρκης και  συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Hot Space των Queen, το 1982, ενώ κυκλοφόρησε κι ως single. Βρέθηκε στην πρώτη θέση των Βρετανικών charts και έγινε το δεύτερο Νο.1 του συγκροτήματος, μετά το Bohemian Rhapsody του 1975, ενώ ήταν το τρίτο Νο.1 για τον David Bowie. Έφτασε στο Νο.29 του Billboard Hot 100, για να εισαχθεί ξανά το 2016, μετά τον θάνατο του Bowie, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός VH1, το κατατάσσει στο Νο.31 ανάμεσα στα 100 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα τραγούδια των Queen, το οποίο από τη στιγμή της κυκλοφορίας του, παιζόταν συνέχεια στις συναυλίες τους. Το τραγούδι, ηχογραφήθηκε ξανά για τους live δίσκους τους, Queen Rock Montreal και Live at Wembley ’86, ενώ έχει συμπεριληφθεί και σε συλλογές όπως το Greatest Hits II, αλλά και σε παρόμοιους δίσκους του Bowie, όπως το Best of Bowie (2002).

 Το 1989, οι Vanilla Ice και DJ Earthquake «πάτησαν» πάνω στο “Under Pressure” και έγραψαν το “Ice Ice Baby”, που κυκλοφόρησε το 1989 και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Rockha Radio

November 15th, 2021

No Comments

Comments are closed.