Σαν Σήμερα

22 Μαΐου 1959

22 Μαΐου 1959

Σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου του 1959, γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος των The Smiths, Morrissey (Steven Petrick Morrisey). Μέλος μιας ιρλανδικής οικογένειας μεταναστών της εργατικής τάξης, γεννήθηκε στο Davyhulme της Αγγλίας και μεγάλωσε Manchester.

Από παιδί ανέπτυξε μια μεγάλη αγάπη για την λογοτεχνία, το θέατρο και την pop μουσική. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν ένα hit του 1964, το “Come and Stay With Me” της Marianne Faithfull, ενώ στα μέσα δεκαετίας του 1970 ήταν λάτρης του glam rock και αγαπούσε πολύ τους T-Rex, τον David Bowie, τους Roxy Music, όπως επίσης και τους Αμερικανούς Sparks, Jobriath και τους The New York Dolls. Μάζευε χρήματα ώστε να πηγαίνει στις συναυλίες των Talking Heads, Ramones και Blondie.

Γνωρίζοντας τον κιθαρίστα Billy Duffy τον Νοέμβριο του ’77, συμφωνεί να συμμετάσχει στην punk rock μπάντα του τους Nosebleeds, με τους οποίους γνώρισε μικρή επιτυχία. Μετά την διάλυση των Nosebleeds, ακολουθεί τον Duffy στους Slaughter & The Dogs, όπου θα αντικαταστήσει τον τραγουδιστή και θα ηχογραφήσουν μαζί τέσσερα τραγούδια. Μπορεί και πάλι να μην γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αλλά ο Morrissey έγινε γνωστός πια στην punk κοινότητα.

Λίγο αργότερα ξεκινά την καριέρα του στη μουσική δημοσιογραφία αρθρογραφώντας για το Record Mirror, ενώ γράφει πολλά βιβλία για τη μουσική και τον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με το 24σέλιδο λεύκωμα για τους The New York Dolls να πουλά 3000 αντίγραφα.

Το 1982, ο Morrissey παρέα με τους Johnny Marr στην κιθάρα, τον Andy Rourke στο μπάσο και τον Mike Joyce στα τύμπανα ιδρύει τους Smiths με τους οποίους κυκλοφορήσαν τέσσερα στούντιο και ένα live άλμπουμ, είκοσι singles και αρκετές συλλογές και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Μετά την διάλυση τους, ο Morrissey ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα, υπογράφοντας μεγάλες επιτυχίες με την φωνή του όπως: “What Difference Does It Make?”, “Heaven Knows I’m Miserable Now”, “Bigmouth Strikes Again”, “Everyday Is Like Sunday”, “You Have Killed Me” κ.α.

Ο Morrissey έχει στη συλλογή του αρκετά βραβεία, όπως της καλύτερης κυκλοφορίας  για το “Complete Reissues” των Smiths,  Brit Award  British Male Solo Artist (2005), NME Award  Best Book “Autobiography” (2014), NME Award  Best Fan Community  “Autobiography”(2014), NME Award  Music Moment of the Year “His Autobiography Is Released” (2014), ενώ αποτέλεσε και αποτελεί μεγάλη επιρροή για συγκροτήματα και καλλιτέχνες της σύγχρονης Βρετανικής μουσικής όπως Suede, Blur, Oasis, Pulp κ.α.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.