Σαν Σήμερα

28 Μαΐου 1945

28 Μαΐου 1945

Σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1945, γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Creedence Clearwater Revival, John Fogerty (John Cameron Fogerty).

Ο Fogerty, γεννήθηκε στο Berkeley της California, μεγάλωσε στο El Cerrito της California και είναι ένας από τους πέντε ιούς του Galen Robert και της Edith Lucile Fogerty. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια αλλάζοντας συχνά σχολεία, ενώ οι γονείς του αντιμετώπιζαν προβλήματα αλκοολισμού και χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν στην Τρίτη ή Τέταρτη τάξη. Ο Fogerty, πηγαίνει αργότερα στο El Cerrito High School, όπου θα γνωρίσει και τα μετέπειτα μέλη των CCR και θα παρακολουθήσει κάποια μαθήματα κιθάρας από τον δημιουργό/παραγωγό του Berkeley Folk Festival, Barry Olivier.

Το 1959, ο Fogerty δημιουργεί μια cover band παρέα με τον μπασίστα Stu Cook και τον drummer Doug Clifford οι οποίοι θα ονομαστούν “Blue Velvets”. Η μπάντα είναι επηρεασμένη από καλλιτέχνες που παίζουν rock and roll και ιδιαίτερα από τους Little Richard και Bo Diddley. Λίγο αργότερα ο αδερφός του Tom Fogerty ενσωματώνεται στην μπάντα και το 1964 υπογράφουν συμβόλαιο με την Fantasy Records, η οποία θα τους αλλάξει και το όνομά τους (χωρίς την συγκατάθεση τους) σε “Golliwogs”, ενώ ηχογραφούν επτά singles τα οποία δεν γνωρίζουν επιτυχία.

Το 1966, ο Fogerty θα διακόψει την συνεργασία του με την μπάντα για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στο Βιετνάμ, για να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα. Επιστρέφει τον Ιούλιο του 1967 και την ίδια χρονιά η μπάντα αλλάζει το όνομα της σε Creedence Clearwater Revival. Ο John Fogerty, θα αναλάβει τα φωνητικά και το 1968 κυκλοφορούν το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους, αλλά και το πρώτο τους single, το “Susie Q”. Ακολουθούν και άλλα hit singles όπως το “Proud Mary” και το άλμπουμ Bayou Country.

Η συνέχεια για τους CCR είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Κυκλοφορούν συνολικά επτά studio albums και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Το 1969 εμφανίζονται στο Atlanta Pop Festival, αλλά και στο θρυλικό Woodstock. Μετά από τέσσερα χρόνια στις κορυφές των charts οι CCR διαλύονται το 1972 στο απόγειο της καριέρας τους. Οι Creedence Clearwater Revival έχουν πουλήσει πάνω από 28 εκατομμύρια δίσκους στην Αμερική, έχουν ενταχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame (1993), ενώ τα τραγούδια τους συνεχίζουν να φιγουράρουν στα airplay των ραδιοφωνικών σταθμών της Αμερικής αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Το περιοδικό Rolling Stone τους κατατάσσει στην 82η θέση της λίστας με τους 100 Greatest Artists of All Time.

Μετά την διάλυση των CCR, ο John Fogerty ακολουθεί solo καριέρα και το 1973 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο The Blue Ridge Rangers. Ακολουθούν τα άλμπουμ John Fogerty (1975), Centerfield (1985), Eye of the Zombie (1986), Blue Moon Swamp (1997), Deja Vu All Over Again (2004), Revival (2007), The Blue Ridge Rangers Rides Again (2009) και Wrote a Song for Everyone (2013), αλλά και πάρα πολλές άλλες συνεργασίες. Και συνεχίζει …

Το περιοδικό Rolling Stone κατατάσσει τον Fogerty στην 40η θέση της λίστας με τους 100 Greatest Guitarists, αλλά και στην 72η θέση της λίστας με τους 100 Greatest Singers.

Ηλίας Πελέκης

May 19th, 2020

No Comments

Comments are closed.