Σαν Σήμερα

29 Ιανουαρίου 1979

29 Ιανουαρίου 1979

Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου του 1979, η δεκαεξάχρονη Brenda Spencer σκοτώνει δύο ενήλικες και τραυματίζει οκτώ παιδιά και έναν αστυνομικό, όταν αρχίζει να πυροβολεί από το σπίτι της στο απέναντι προαύλιο του δημοτικού σχολείου Grover Cleveland στο San Diego της California.

Όταν ερωτήθηκε γιατί το έκανε, απάντησε: “I don’t like Mondays, this livens up the day”.

Η απάντηση της αυτή, αποτέλεσε έμπνευση για τον Bob Geldof τον τότε τραγουδιστή των The Boomtown Rats, όταν διάβασε την είδηση από το αστυνομικό δελτίο. Ο Geldof, βρισκόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ατλάντα για να δώσει συνέντευξη και καθώς κάθονταν δίπλα σε ένα μηχάνημα telex, διάβασε την είδηση την στιγμή που τυπώνονταν. Λίγο αργότερα, καθώς επέστρεφε στο ξενοδοχείο του, έγραψε τους στίχους του τραγουδιού με τον τίτλο “I Don’t Like Mondays”.

Οι The Boomtown Rats, έφτασαν στην κορυφή των Βρετανικών Singles Charts με το τραγούδι “I Don’t Like Mondays”, όπου και παρέμειναν για τέσσερις εβδομάδες. Παρότι το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αμερική έφτασε μόνο μέχρι την 73η θέση του Billboard Hot 100, ενώ κέρδισε δύο βραβεία Ivor Novello Awards, τα “Best Pop Song” και “Outstanding British Lyric”.

Εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις την ιστορία του τραγουδιού, ακόμα κι αν δεν έχεις δώσει ποτέ βάση στους στίχους του, ε και πάλι ταυτίζεσαι με αυτό.

Γιατί σε ποιον αρέσουν οι Δευτέρες …?

Ηλίας Πελέκης

January 29th, 2018

No Comments

Comments are closed.