Σαν Σήμερα

30 Ιανουαρίου 1969

30 Ιανουαρίου 1969

Σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου του 1969, οι Beatles ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Saville Row 3, στο Λονδίνο και παίζουν για τελευταία φορά ζωντανά, λίγες εβδομάδες πριν την οριστική τους διάλυση.

Τον Δεκέμβριο του 1968, παρόλο που οι Beatles περνούσαν μια δύσκολη περίοδο, κυρίως λόγω της Yoko Ono, αποφασίζουν να ηχογραφήσουν έναν καινούργιο δίσκο, ο οποίος θα συνοδευόταν από μια κινηματογραφική ταινία.

Τα «σκαθάρια», ήθελαν να πειραματιστούν και πάλι πάνω στις κλασικές rock φόρμες που είχαν εγκαταλείψει για χάρη της ψυχεδέλειας και για να δώσουν έμφαση σε αυτή τους την επιστροφή στις ρίζες, δίνουν στο εγχείρημα το συμβολικό όνομα «Get back». Οι  πρόβες ξεκινούν στα Twickenham Studios στις 2 Ιανουαρίου του 1969, αλλά πολύ γρήγορα, κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα προβλήματα. Βλέπετε, η συνεχόμενη παρουσία της Ono και η εμμονή της να δίνει συμβουλές στη μπάντα, δεν ήταν κι ότι καλύτερο. Από την άλλη μεριά, ο Harrison αποχωρεί στις 10 Ιανουαρίου, έπειτα από «κόντρα» που είχε με τον McCartney, με τον πρώτο να επιστρέφει, κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Ringo Starr.

Κάπως έτσι, στις 22 Ιανουαρίου, οι Beatles ξαναρχίζουν πρόβες στα στούντιο του «αρχηγείου» της Apple´s Records αυτή τη φορά, με τον Harrison να φέρνει μαζί του  τον κιμπορντίστα Billy Preston, γνωστό και ως 5ο Beatle.

Όσον αφορά την κινηματογράφηση του εγχειρήματος, οι συζητήσεις δεν έβγαζαν πουθενά, καθώς ο καθένας είχε τη δική του πρόταση για το πού θα έπρεπε να γίνουν τα γυρίσματα. Τελικά, επιλέχτηκε η λύση της ταράτσας του κτιρίου της Apple´s Records, στο οποίο γίνονταν οι πρόβες και όπου υπήρχε ένα roof garden.

Πράγματι λοιπόν, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου του 1969, οι Beatles μαζί με τον Preston, ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου, όπου υπάλληλοι της Apple είχαν ήδη τοποθετήσει όργανα και ενισχυτές και αρχίζουν να κουρδίζουν. Όλα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από το μεσημέρι, χωρίς να έχει προγραμματιστεί τίποτα από πριν και χωρίς να έχει ενημερωθεί το κοινό. Μόνο οι γείτονες και κάποιοι τυχεροί περαστικοί κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε εκεί πάνω. Τα νέα διαδόθηκαν πολύ  γρήγορα, με αποτέλεσμα να μαζευτεί κόσμος στο δρόμο και στις γύρω ταράτσες για να δει αυτή την περίεργη, για την εποχή, συναυλία.

Τα «σκαθάρια», στα 42 λεπτά του live, έπαιξαν 5 τραγούδια: το «Get back» (τρεις φορές), το «Don’t let me down» (δυο φορές), το «I’ve got a feeling» (δυο φορές), το «One after 909» και το «Dig a pony», ενώ την ώρα που ο βοηθητικός ηχολήπτης Alan Parsons άλλαζε τις μπομπίνες, αυτοσχεδίασαν πάνω στο «God save the Queen» και πρόβαραν το «I want you (She´s so heavy)».

Η συναυλία θα διαρκούσε πολύ περισσότερο, αν ο Stanley Davis (ένας δυσαρεστημένος γείτονας), δεν είχε ειδοποιήσει την αστυνομία παραπονούμενος για τη «φασαρία».

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Lennon ευχαριστεί το κοινό λέγοντας : “θα ήθελα να πω ευχαριστώ εκ μέρους της μπάντας και ελπίζω να περάσαμε την ακρόαση”.

Πηγές: thebeatles.com, rollingstone.com,oneman.gr

Ηλίας Πελέκης

January 30th, 2018

No Comments

Comments are closed.