Σαν Σήμερα

30 Ιουνίου 1963

30 Ιουνίου 1963

Σαν σήμερα, στις 30 Ιουνίου του 1963, γεννιέται ο Σουηδός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και συνθέτης Yngwie Malmsteen (Lars Johan Yngve Lannerbäck). Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και είναι ο νεότερος από τα δύο του αδέλφια, την Ann Louise και τον αδελφό του Bjorn.

Δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για τη μουσική μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, όταν σε ηλικία επτά ετών παρακολούθησε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα για τη ζωή και θάνατο του Jimi Hendrix. Ο μικρός Yngwie είδε τον Hendrix να ξεσηκώνει το πλήθος με την μουσική του και το χαρακτηριστικό παίξιμό του και στη συνέχεια να «θυσιάζει» την κιθάρα του καίγοντας τη. Αυτό ήταν, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με την κιθάρα.

Ασχολείται αρχικά με μουσικές συγκροτημάτων όπως οι Deep Purple και περνά πολλές ώρες προσπαθώντας να μάθει τα κομμάτια τους. Ο θαυμασμός του για το, επηρεασμένο από την κλασσική μουσική, παίξιμο του Ritchie Blackmore, τον οδηγεί στην ενασχόληση και την μελέτη της κλασσικής μουσικής και ιδιαιτέρως των Μπαχ, Βιβάλντι, Μπετόβεν και Μότσαρτ. Αφομοιώνοντας την δομή της κλασσικής μουσικής και κατανοώντας πως θα μπορούσε να την συνδυάσει με το ιδιαίτερο παίξιμό του και τον rock ήχο, ξεκινά να παίζει σε διάφορα γκρουπ, όλα δημιουργημένα γύρω από το εκρηκτικό κιθαριστικό του στυλ και τη χαρισματική του σκηνική παρουσία.

Σε ηλικία 15 ετών εργάζεται για κάποιο διάστημα σε ένα κέντρο επισκευής για κιθάρες, όπου για πρώτη φορά συνάντησε “scalloped” ταστιέρα (σκαμμένη ταστιέρα) σε ένα λαούτο του 17ου αιώνα που ήρθε στο μαγαζί για επισκευή. Η περιέργειά του τον οδήγησε στο να δοκιμάσει το ίδιο σε μια από τις παλιές φτηνές του κιθάρες και εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, αποφάσισε να το δοκιμάσει και στις υπόλοιπες κιθάρες του. (Η “scalloped” ταστιέρα έκανε το παίξιμο πιο δύσκολο από ότι σε μια κανονική ταστιέρα, αλλά ο έλεγχος των χορδών ήταν τόσο καλύτερος που ο Yngwie αποφάσισε κατευθείαν να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τροποποίηση.)

Γύρω στα 18 του, ο Yngwie με κάποιους φίλους του ηχογράφησαν ένα demo με 3 τραγούδια για το Σουηδικό CBS, χωρίς όμως να εκδοθεί ποτέ. Απογοητευμένος, ο Yngwie άρχισε να στέλνει το demo σε δισκογραφικές εταιρίες στη Σουηδία και το εξωτερικό. Μια από αυτές τις κασέτες βρήκε το δρόμο της στα χέρια του Mike Varney, συνεργάτη του περιοδικού Guitar Player και ιδρυτή της δισκογραφικής Shrapnel Music. Ο Yngwie προσκλήθηκε να ηχογραφήσει μαζί με το νέο γκρουπ της Shrapnel τους Steeler.

Από τους Steeler, πηγαίνει στους Alcatrazz και έπειτα αποφασίζει πως έπρεπε να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το πρώτο σόλο άλμπουμ του το Rising Force, ανέβηκε στο #60 του Billboard, μια εντυπωσιακή επίδοση για ένα κυρίως ορχηστρικό κιθαριστικό άλμπουμ χωρίς καμία ραδιοφωνική μετάδοση. Ο Yngwie προτάθηκε για Grammy στην κατηγορία «καλύτερης εκτέλεσης ορχηστικού ροκ» και ψηφίστηκε ως το «Καλύτερο νέο-εμφανιζόμενο ταλέντο» από αναγνώστες σε πολλές ψηφοφορίες. Την επόμενη χρονιά, διακρίνεται ως ο καλύτερος κιθαρίστας της χρονιάς, ενώ το Rising Force ψηφίστηκε ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς.

Το Rising Force, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά συναυλιών που καθιέρωσε τον Malmsteen ως ένα από τα πιο λαμπρά νέα αστέρια της ροκ κιθάρας και από εκεί και πέρα η πορεία του είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Πολλές συνεργασίες, πολλές ζωντανές εμφανίσεις και πολλές συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών στις προσωπικές του δουλειές. (Dio, Cozy Powell, Mark Boals, Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner κ.α.)

To 1988, η Fender κυκλοφορεί την Malmsteen’s signature Stratocaster, ένα μοντέλο  που φέρει την υπογραφή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Malmsteen και ο Eric Clapton, είναι οι πρώτοι κιθαρίστες που τιμήθηκαν από την Fender με την κυκλοφορία ενός μοντέλου παραγωγής με την υπογραφή τους.

Το 2001, δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία στον Malmsteen να ερμηνεύσει το έργο του ζωντανά, στο Τόκιο, με την New Japan Philarmonic Orchestra, ένα live που κυκλοφόρησε και σε DVD/CD τον Ιανουάριο του 2002, ενώ το 2003, ο Malmsteen συμμετείχε στην περιοδεία του περιβόητου supergroup “G3”, σε μια σύνθεση που πολύ οπαδοί χαρακτήρισαν ως «μοναδικό συνδυασμό» (Satriani, Vai, Malmsteen).

Ο Yngwie Malmsteen, έχει επηρεάσει πολλές γενιές μουσικών και κιθαριστών με το ιδιαίτερο παίξιμο και τη μουσική του. Το 2009, το περιοδικό  Time τον κατέταξε σε έναν από τους 10 καλύτερους «ηλεκτρικούς» κιθαρίστες όλων των εποχών.

Δισκογραφία :

Rising Force (1984)

Marching Out (1985)

Trilogy (1986)

Odyssey (1988)

Live in Leningrad (1989)

Eclipse (1990)

The YM Collection Συλλογή (1991)

Fire & Ice (1992)

Seventh Sign (1994)

Power & Glory (1994)

I Can’t Wait (1994)

Magnum Opus (1995)

Inspiration (1996)

Facing the Animal (1997)

Concerto Suite (1998)

LIVE!! & Boxset of LIVE!! cd / video (1998)

Alchemy (1999)

Anthology 1994-1995 Συλλογή (2000)

Best of Yngwie Malmsteen 1990-1999 Συλλογή (2000)

War to End All Wars (2000)

Concerto Suite LIVE (2002)

ATTACK!! (2002)

Unleash the Fury (2004)

Perpetual Flame (2008)

Angels of Love (2009)

Relentless (2010)

Spellbound (2012)

 

Πηγές :

https://www.yngwiemalmsteen.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yngwie_Malmsteen 

Ηλίας Πελέκης

June 22nd, 2020

No Comments

Comments are closed.