Σαν Σήμερα

30 Νοεμβρίου 1955

30 Νοεμβρίου 1955

Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου του 1955, γεννιέται ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής,  τραγουδοποιός και ηθοποιός Billy Idol (William Michael Albert Broad). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Stanmore της Αγγλίας και ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας των Siouxsie and the Banshees, πριν να αποκτήσουν αυτή την ονομασία.

Το 1977, δημιουργεί τους Generation X παρέα με τον Tony James και μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Idol μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, όπου το 1982 κυκλοφορεί το πρώτο σόλο άλμπουμ του, με τίτλο “Billy Idol”.

Το «ψευδώνυμο» Idol, προέκυψε από το “idle” (τεμπέλης), καθώς έτσι τον αποκαλούσε ένας καθηγητής του. Ο ίδιος μάλιστα σε μία συνέντευξη του στο BBC Breakfast το 2014, δήλωσε ότι ήθελε να λέγεται “Billy Idle”, αλλά λόγω του ονόματος του κωμικού ηθοποιού των Monty Python, Eric Idle, επέλεξε το Billy Idol.

Το άλμπουμ Billy Idol (1982), γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς τα μουσικά βίντεο των singles “Dancing with Myself” και “White Wedding” εδραιώθηκαν στις λίστες του MTV.

Το δεύτερο άλμπουμ του Rebel Yell (1983), γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με τα singles “Rebel Yell” και “Eyes Without a Face”.Βραβεύτηκε δύο φορές πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA), για την πώληση δύο εκατομμυρίων αντιτύπων εκτός των Η.Π.Α. Ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα άλμπουμ όπως τα Whiplash Smile (1986), Charmed Life (1990) και το concept album Cyberpunk (1993).

Την μισή δεκαετία του 1990, έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφοσιώθηκε και στην προσωπική του ζωή.

Το 2005, κάνει το μουσικό του comeback με το άλμπουμ Devil’s Playground (2005) και πολύ αργότερα με το Kings & Queens of the Underground (2014).

Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στα Grammy Awards χωρίς όμως να έχει κερδίσει κάποιο βραβείο. Έχει προταθεί σε δέκα κατηγορίες των MTV Video Music Awards κερδίζοντας τον τίτλο «Best Video from a Film» με το “Cradle of Love” το 1990, αλλά και το βραβείο Best British Video στα BRIT Awards του 1991.

Rockha Radio

November 15th, 2021

No Comments

Comments are closed.